28 Март 2024

Вие сте тук

С влак из Европа

07.09.2015

 

Най-живописните железопътни маршрути на Стария континент

 

Само допреди няколко десетилетия пътешествията с железница из Европа бяха класика в жанра. Трудно беше човек да си представи друг начин за пътуване и опознаване на чужди дестинации. И днес обаче железопътните пътешествия в някои от тях не са загубили чара си, а други тепърва се завръщат към тях.

 

Ако пътувате из Великобритания, Швейцария или Австрия с влак, през прозореца на влака всичко ще изглежда съвършено различно, а преживяването ще е значително по-запомнящо се. Ето и няколко от най-живописните жп маршрути на Стария континент,  които привличат ежегодно хиляди туристи с невероятните си гледки.

 

 

The Jacobite, Шотландия

 

Маршрут: от Форт Уйлям до Малейг

Времетраене на пътуването: около 5 часа и 45 минути

Сезон: от 15 май до 23 октомври

Цена на еднопосочен билет: от 29 британски лири

 

 

 

Тази отсечка, дълга общо 84 мили, с право се смята за един от най-живописните железопътни маршрути в света. Старинният парен локомотив, който тегли червени вагони, е истинска мечта за онези, които искат да се върнат назад във времето или са почитатели на Хари Потър. Защото точно този влак са хващали литературните герои на най-популярната съвременна сага, тръгвайки за началото на учебната година. Е, в книгата всичко се случва на платформа 9 и три четвърти в Лондон, но в действителност влакчето пътува из Шотландия между Форт Уйлям и Малейг.

 

Пред очите ви ще преминават различни пейзажи на девствената природа на Шотландия - живописните зелени хълмове и планини, мъгливите сутрешни поля, езера и реки. Пътят минава през невероятно красивия виадукт Гленфинан, над който е преминавала и компанията на Хари Потър.

 

Докато пътувате, можете да си поръчате традиционния чай в пет следобед, за да се почувствате като истински жител на Острова.

 

 

Ледниковият експрес (Glacier Express), Швейцария 

 

Маршрут: Санкт Мориц – Цермат

Времетраене на пътуването: 7 часа и 45 минути

Цена на еднопосочния билет: от 149 швейцарски франка

 

 Glacier Express

 

Най-бавният експрес в Европа, свързващ два модерни алпийски курорта в Швейцария, е прочут с живописния си маршрут и вагоните с панорамни прозорци, от които можете да се насладите на бавно преминаващите край тях пейзажи.

Влакът преминава през 91 тунела и 291 моста, карайки сърцето на едни да бие по-бъроf, а на други – да замре при невероятните гледки.

 

През прозорците ще видите красивите швейцарски долини, панорама към алпийските първенци, сред които Матерхорн, Големия швейцарски каньон, алпийските кантони и кристално чисти езера.

 

 

 

 

По пътя на викингите (Фломската желeзница, Норвегия)

 

Маршрут: Мюрдал – Флом

Времетраене на пътуването: около 1 час

Цена на двупосочния билет: от 420 норвежки крони

 

 Glacier Express 2

 

Ако искате да се полюбувате на норвежките фиорди от към сушата, тогава това е вашият маршрут. Влакът тръгва от спирка Мюрдал, разположена на височина 865 метра надморско равнище, и се спуска  стръмно към долината Флом, разположена край фиорда Аурландс. По време на пътуването можете да наблюдавате невероятни скандинавски пейзажи: стръмни планински склонове, дълбоки урви, водопади, гори, реки и, разбира се, самите фиорди.  

Любопитно е, че пътят е много стръмен – на всеки 18 метра влакът се качва/слиза с 1 метър, а разликата във височината между първата и последната гара е 863 метра.

 

 

Ахензеебан, Австрия

 

Маршрут: Йенбах-Зеешпиц

Врeметраене на пътуването: 50 минути

Цена на еднопосочния билет:  23 евро

Цена на билет за отиване и връщане – 29,50 евро

 

Murdal Flom

 

 

Ахензеебан е най-старата зъбчата железнице в Австрия. Строена е още по времето на император Франц Йозеф I през 1889 г. Маршрутът започва от гарата в Йенбах (Jenbach) в долината и свършва на пристанището Зеешпиц (Seespitz) на езерото Ахензее в Тирол. Тук можете  да се качите на корабче и да обиколите с него езерото.

Самият влак е като изваден от музея експонат, който обаче функционира безупречно. Живописният маршрут и възможността да разгледате музея на ретровлаковете са допълнителна атракция.

 

 

Montenvers, Франция

 

Маршрут: Шамони - Мер дьо Глас

Продължителност на пътуването: 20 минути

Цена:  16,50 евро

 

France

 

 

Зъбчататата железница Montenvers започва в Шамони и само след 20 минути съвсем безопасно ви доставя до подножието на Mer de Glace – истинско ледено море, което напълно оправдава името (1913 м). Това е най-големият ледник във Франция (с дължина 7 км и дебелина 200 м). Развитието на алпийския туризъм във Франция се свързва именно с появата на тази железница през XIX век.  Както и преди повече от сто години, маршрутът ви позволява да се насладите на невероятни гледки към алпийските първенци Льо Дрю и Льо Гранд Жорас.

 

След пристигането на ледника можете да се разходите из ледените пещери или пък да опитате типични алпийски френски специалитети в ресторанта на Grand Hôtel в Montenvers.

 

 

От ледниците към палмите: Bernina Express, Швейцария-Италия

 

Маршрут: Кур –Давос - Санкт Мориц –Тирано - Лугано

Времетраене на пътуването: от 2,5 до 4 часа

Цена: от 31 швейцарски франка (в зависимост от маршрута)

 

swiss-italy

 

Най-високата железопътна линия, пресичаща Алпите, Bernina Express се изкачва до ледниците, преди да слезе в долините на Италия, свързвайки региони с различен климат, език и култура. На най-високата точка от маршрута,  2,253 метра над морското равнище, се намира Ospizio Bernina. Съчетанието между природни и културни забележителности ежегодно води тук хиляди хора, а железопътната линия е включена в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

 

 

Перлата на изтока, Orient-Express

 

Маршрут: Париж - Истанбул

Времетраене на пътуването: 6 дни/5 нощувки

Цена: от 10 000 долара

 

orient express

 

 

Легендарният Ориент експрес, който от 1883 година свързва Париж и Истамбул, сега пътува веднъж годишно и е най-луксозното пътуване с железница в света. Но пък ако можете да си го позволите, ще прекосите не само географски меридиани, но и ще се върнете назад във времето, пътувайки както някога в автентични вагони от 20-те години на XX век. С този влак са пътешествали  актрисата Марлен Дитрих, Лорънс Арабски, българският цар Фердинанд, руският писател Лев Толстой и скандалната Мата Хари.

Както някога, така и днес влакът се отличава с лукс, страхотно обслужване и изискана кухня.

 

 

Belmond Royal Scotsman, Шотландия

 

Маршрут: Единбъро - Хайлендс

Продължителност на пътуването: от 2 до 7 нощувки

Цена: в зависимост от маршрута

 

belmont sotsman

 

 

Разкошният влак тръгва от Единбъро на пътешествие из Шотландия и по-специално из Хайлендс – северната планинска част на Шотландия. Гледките се редуват и очароват и най-скептичния пътник: старинни замъци, езера, планински склонове.

 

Изненада! Разписанието позволява не само да  им се любувате от прозореца на купето, но и да ги посетите, в това число да надникнете в исторически дистилерии, в които се произвежда уиски (и, разбира се, да дегустирате истинско шотландско уиски), да се разходите из малки градчета, да разгледате крепости и пр.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed