29 Март 2024

Вие сте тук

Със сняг стартира зимният сезон в ски курортите

16.12.2012

Планинските курорти Боровец, Пампорово и Банско откриха днес официално началото на зимния сезон. За пръв път и трите курорта дават началото на сезона в един и същи ден.

 

Шоута, празнични програми и фойерверки зарадваха хилядите туристи, дошли специално за откриването. Естествената снежна покривка допълни празничното настроение.

 

Боровец продължава амбициозната си инвестиционна програма, като добави нови оръдия за сняг, рекултивирани писти и реновирани съоръжения.  В момента курортът разполага с най-големия водоем за производство на технически сняг в България, така че дори при липса на достатъчно естествена снежна покривка сезонът е гарантиран, каза Нели Сандалска, член на УС на Бороспорт. В момента снежната инсталация покрива 300 дка или всички писти в курорта, допълни тя.

 

На 17 декември пристигат първите чартъри, които ще продължат до края на зимата.

 

С пищно снежно шоу и Пампорово откри  зимния сезон. Над 15 хиляди скиори побраха пистите от връх Снежанка в деня на старта на сезона.

 

Сред гостите на откриването на ски сезона беше министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Над 60 млн. лева са инвестирани в Пампорово през последните 3 години, припомни той. По негова оценка всяка година Пампорово се подобрява, а през миналата зима курортът се е представил като отличен домакин на стартовете от Европейската купа по ски.


"Между 450 - 500 хиляди лева ще дадем на четирите зимни курорта тази зима по програмата "Научи се да караш ски", информира спортният министър.


По програмата ще бъдат обхванати около 750 деца в Пампорово и Банско, приблизително 2000 на Витоша и около 300 в Боровец. От "Пампорово" АД прогнозират, че зимният сезон ще бъде силен и успешен, съдейки по записванията и резервациите около коледно-новогодишните празници. За новия сезон от дружеството са заложили главно на инвестиции в ски зоната. Допълнителни оръдия за сняг и нови снегоутъпкващи машини ще осигурят по-добри условия по пистите.

 

Известният австрийски скиор Херман Майер-Херминатора бе гост на Банско за откриването на сезона.  Най-големият скиор в последните две десетилетия дойде за първи път в пиринския курорт заедно петкратния носител на Световната купа Марк Жирардели, който от години е почетен гражданин на Банско, и българският скиор номер 1 за всички времена Петър Попангелов.

 

Кметът на Банско Георги Икономов пожела много сняг през зимата. Фактът, че тази година няма да има световни куп,и ще облагодателства  обикновените скиори, които ще имат възможност да карат по всяко време и на всички писти.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed