24 Апр. 2024

Вие сте тук

Сърцето на румънската кралица Мария ще намери покой в замъка "Пелеш"

04.11.2015

Сърцето на румънската кралица Мария най-накрая ще намери покой в замъка "Пелеш" в румънската част на Карпати след няколко премествания за 77 години, съобщи АФП.


Сърцето на Мария, внучка на британската кралица Виктория, напусна тази сутрин Нациноналния исторически музей в Букурещ, където се намираше от 1971 г.


Двама войници от гвардейския полк, обградени от осем представители на жандармерията на коне, носеха сребърното ковчеже със сърцето на кралицата. Ковчежето бе покрито със знамената на Великобритания и Румъния.


Кортежът, в който присъстваха потомци на кралицата и румънски и чуждестранни високопоставени личности, премина по един от основните булеварди на Букурещ - Каля Викторей, под погледите на няколокостотин души, събрали се двете страни на булеварда.


Ковчежето бе поставено след това в кола, която трябва да го транспортира до замъка "Пелеш" , на 120 километра северно от Букурещ.


Сърцето ще почива върху постамент зад канапето, на което кралица Мария /1875-1938/ е починала на 18 юли 1938 г. в 17.38 часа, съобщиха от бившето кралско семейство, което живее в Букурущ.


Съпругата на румънския крал Фердинад, управлявал между 1914 и 1927 г., е пожелала сърцето й да почива в специално построен параклис в град Балчик в България. По това време този район е бил част от Румъния и румънското кралско семейство е притежавало в Балчик дворец, който бил любимата лятна резиденция на кралицата, отбелязва АФП.


След връщането на тази територия на България през 1940 г. кралското семейство е трябвало да намери "временно" решение и е пренесло ковчежето със сърцето на кралица Мария в замъка "Бран" в Карпатите.


Но параклисът на замъка "Бран" "е бил осквернен по време на комунистическия режим" и сърцето е било пренесено в Националния исторически музей, припомнят наследниците на кралицата, които са поискали реликвата да бъде изложена на място, имащо връзка с кралското семейство. За тази цел е избран замъкът "Пелеш", където е починала кралицата. /Милена Маркова.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed