26 Юни 2019

Вие сте тук

Създава се общ бранд по поречието на Дунав

05.12.2012

България активно работи по мащабния трансграничен проект за развитие на бранд „Дунав“ заедно със страните от поречието и иска да разшири сътрудничеството си с Дунавския компетентен център (ДКЦ). За нас той е стратегически партньор, целите ни са общи. В ход е изпълнението на пътна карта по инициативата и в тази дейност партньорството ни е изключително важно.Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на четвъртата генерална асамблея на центъра. Двудневното общо събрание на международната организация се проведе за първи път в София. МИЕТ е съучредител на ДКЦ.

 

Центърът е дейна регионална платформа за сътрудничество в туризма, но и инициатор на много нови проекти, които ние подкрепяме, подчерта Маринов. От средата на годината се изпълнява транснационалната програма за културни маршрути, в който основни акценти са римското наследство и ено-културата, по който ДКЦ е също водещ партньор. Друг изключително важен съвместен проект с МИЕТ е DanubeHIKE„HikingTourismalongtheDanube”("Пешеходни маршрути по поречието на Дунав") за развитие на мрежи от такива дестинации. Министерството подготви електронен наръчник за създаване на пешеходен туристически продукт с общи критерии за качество на услугите. В него има информация за инфраструктурата в региона, малки и средни предприятия за туристически услуги - настаняване, ресторантьорство, екскурзоводство, данни за местни занаяти, кулинарни традиции, винопроизводство, културни обекти и др.

 

България вече е част от дунавската история. Биографията на дунавските нации се разширява и ако преди в Европа свързваха реката само с Германия и Австрия, сега вече хората знаят имената на българските градове и забележителности по бреговете й, каза членът на борда на директорите на ДКЦ Даниела Шили. Тя благодари за постигнатото от нашата страна и подчерта, че центърът разполага със средства да разшири сътрудничеството си с България. Мисията на нашите страни е да създадем устойчив и отговорен туризъм в региона, като превръщаме конкуренцията в партньорство, каза Шили.

 

Тази седмица във Виена стартира международният проект TRANSDANUBE, чийто акцент е устойчивото и балансираното развитие на туризма в региона. Предвижда се да заработи електронна платформа danube.travel, която ще включва регионалните туристически продукти.

 

Стратегията на ЕС за Дунавския регион се допълва и съчетава с партньорството с ДКЦ. България и Румъния са координатори на приоритетната област за насърчаване на културата и туризма. Вече се насочваме към систематизиране на усилията на всички включени страни за мониторинг и анализ на туристическата дейност, каза още Иво Маринов.

 

DanubeHIKE е разработен от неправителствената организация NATUREFRIENDS INTERNATIONAL-Австрия. Той е по инициативата на Европейската комисия „Популяризиране на транснационални тематични туристически продукти като средство за устойчиво развитие на туризма” и се финансира от генералната дирекция "Предприятия и промишленост" на ЕС. Съфинансираща организация е австрийското Федерално министерство на икономиката, семейството и младежта. Партниращи страни освен България са Австрия, Германия, Словакия и Сърбия. Целта на проекта е да създаде трансгранична база за развитие и утвърждаване на пешеходен туризъм по голямата европейска река. МИЕТ направи анализ на офертите за пешеходен туризъм по Дунав чрез анкета. Данните ще влязат в брошура в pdf формат с версии на английски, немски и български. Тя е насочена основно към хотелиери, туристически сдружения и организации. Чрез GPS заснемане на пешеходните маршрути ще се изработи карта, която ще е част от уебпортал и ще дава възможност за сваляне на GPS за пешеходни пътеки/маршрути.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed