20 Апр. 2024

Вие сте тук

Съдържанието на конско месо в продуктите е измама с храни, а не проблем на тяхната безопасност

16.04.2013

Под 5 процента от тестваните месни продукти имат съдържание на конско месо, показват изследванията в цяла Европа, започнати и финансирани от Европейската комисия, съобщи пресслужбата на ЕК.


Под 0,6 процента от тестваните животни са реагирали положително на теста за наличие на веществото фенилбутазон.
"Резултатите от изследванията показват, че става въпрос за измама с храни, а не за казус с безопасността на храните", каза еврокомисарят по здравеопазването и по въпросите на потребителите Тонио Борч. "До няколко месеца ЕК ще представи предложения за засилване на контрола по веригата на производството на храни", допълни той.

Основните цели на координирания план за тестване са две - първо, да упражни контрол най-вече на ниво търговия на дребно на храни, предназначени за крайния потребител и продавани като съдържащи говеждо, за да се установи наличието на конско месо, което не е отбелязано на етикета; и второ, да се направи тест за наличие на фенилбутазон в конското месо.  Европейската комисия съфинансира 75% от стойността на тестовете.


Броят на проведените тестове за установяване на грешно етикетиране е между 10 и 150 проби според големината на държавата членка на ЕС и от потребителските навици.


Критериите за проведените тестове за фенилбутазон бяха една проба на всеки 50 тона конско месо при минимум 5 теста. Някои държави- членки надминаха броя на тестовете, препоръчан от ЕК.  Проведени са общо 6329 теста от компетентните власти в 23 държави членки на ЕС, от които 3600 - за наличието на ДНК на конско месо и 2729 - за фенилбутазон. От тези тестове, в 167 проби има следи на ДНК на конско месо (4,64 процента) и 16 показват следи на фенилбутазон (0,59 процента).


Страни членки съобщиха за още 7507 теста за ДНК на конско месо, проведени от производители, преработвателни компании и дистрибутори. От тях 73 съдържат ДНК на конско месо (0,97 процента).


Положителните проби за ДНК на конско месо заедно с установените много ниски нива на фенилбутазон са малка част от общото производството в ЕС.


Тези резултати отговарят на съвместното становище на Европейския орган за безопасността на храните (EFSA) и Европейската агенция за лекарствата (EMA) от 15 април 2013 година, в което се заключва, че рисковете свързани с фенилбутазона са "незначителни за потребителите поради малката вероятност излагане на ефектите му и цялостната малка вероятност за токсични ефекти и че, в определен ден, вероятността потребител да е бил едновременно и предразположен към развиване на апластична анемия и изложен на фенилбутазон е оценена най-много 1 към 100 милиона (1:100 000 000)".

Експерти от Европейската комисия и държавите-членки ще се срещнат на 19 април, за да дискутират следващи стъпки за справяне с проблема.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed