26 Апр. 2024

Вие сте тук

Съветник на турския президент подозира чуждестранни шеф-готвачи в шпионаж

09.12.2016

Главният съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган подозира чуждестранни шеф-готвачи от кулинарни предавания по турската телевизия, че са шпиони, съобщи турският вестник "Хюриет дейли нюз".


Според Йигит Булут, който говори пред телевизия А Хабер, шеф-готвачите събират разузнавателна информация при пътуванията си в различни окръзи на Турция.


Гледах например предаване, в което англичанин и италианец опитваха вкусовете на Анадола. Те пътуваха из градове и села и готвеха храна. Мислите ли, че го правят само за себе си, запита Булут и в опит да докаже тезата си продължи с въпрос: "Виждали ли сте някога турчин да води кулинарно предаване по френската телевизия?"


Според Булут шеф-готвачите се възползват от чистосърдечието на анадолците и тяхното гостоприемство и събират информация за военни бази и индустриални обекти под прикритието на кулинарни предавания. "Нашите хора са честни, отварят вратите си за приятели, споделят всичките си тайни, показват всичко: къде има военна база, радар, склад за муниции и оръжие, как да влязат и излязат от селото," добави той.


Булут, който е бивш телевизионен водещ и главен редактор на частната телевизия 24 ТВ, беше назначен през юли 2013 г. като главен съветник на Ердоган, по онова време премиер. Той е известен и с други свои противоречиви изказвания. През 2013 г. той заяви в телевизионно предаване, че в света има само "двама лидери и половина", като двамата са Ердоган и руският президент Владимир Путин, а половината е американският президент Барак Обама. По време на протестите за истанбулския парк Гези през лятото на същата година Булут предизвика силен медиен интерес, заявявайки, че "чужди сили се опитват да убият Ердоган чрез телекинеза". 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed