17 Май 2024

Вие сте тук

Строежът в местността Белинташ е незаконен

21.05.2013

Строежът „Къща за гости“ в поземлен имот в с. Врата, община Асеновград, област Пловдив, е в нарушение на условията за строителство в охранителната зона на „Тракийско скално светилище Белинташ“. Това показа извършената от служители при РО НСК Пловдив проверка, съобщиха от МРРБ. Проверката е извършена  по документи в общинска администрация гр. Асеновград, в Регионален исторически музей и на мястото на строежа в поземления имот в с. Врата. Проверяващите установиха, че инвестиционните проекти не са съгласувани с Министерство на културата, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

 

Съставен е констативен акт за спиране на строежа. След изтичане на седемдневния срок за възражения по него ще бъде издадена заповед за спиране на строежа.

 

Проверката стартира на 18 май тази година по разпореждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

 

Строежът попада в охранителната зона на недвижима археологическа  културна ценност „Тракийско скално светилище Белинташ“,  на което със заповед на министъра на културата от 19.10.2010 г.  е предоставен статут на археологическа недвижима културна ценност.

         

         

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed