04 Май 2024

Вие сте тук

Стачката в Гърция днес спря полети и влакове

05.10.2011

Пътническите самолети бяха приземени, влаковете - спрени, а данъчните служби - затворени, след като работещите в Гърция спряха работа днес в знак на протест срещу налаганите от правителството мерки за икономии, предаде Ройтерс.
Болниците функционират само с екипи за спешна помощ, а някои държавни училища затвориха врати при първата след лятото национална стачка срещу препоръчаните от Европейския съюз и Международния валутен фонд съкращения на заплати и служители. Над 400 местни и чуждестранни полета бяха отменени на летището в Атина.
Двете водещи синдикални централи в страната - на държавните служители АДЕДИ и на заетите в частния сектор ГСЕЕ, очакват стотици хиляди да се включат в стачката, както и хиляди да излязат на улицата, докато инспекторите от ЕС и МВФ продължават да проверяват гръцките финанси. От заключенията от тази проверка зависи отпускането на следващия транш от спасителния заем за Атина, който е необходим за изплащането на заплати и пенсии.
"За съжаление новите мерки само увеличават несправедливата и варварска политика, която изсмуква правата и средствата на работниците и тласка икономиката към още по-дълбока рецесия и дългове. С тази стачка, правителството, ЕС и МВФ ще бъдат принудени да преразгледат тази пагубна политика", заяви пред Ройтерс говорителят на ГСЕЕ Статис Анестис.
Гръцкото правителство шокира международните финансови пазари тази седмица, като съобщи, че няма да успее да постигне заложените като условия за получаването на спасителните заеми параметри на дефицита за 2011 г., въпреки увеличаването на данъците и ограничаването на разходите.
Финансовият министър Евангелос Венизелос посочи вчера, че бюджетният дефицит може да се увеличи още, ако страната не успее да се обедини около реформите и да покаже "национално единство и солидарност".
Държавни служители, студенти и пенсионери започнаха да се събират в центъра на Атина рано сутринта. Няколко часа по-късно те се придвижиха към централния площад на Атина "Синтагма", за да протестират пред сградата на парламента.
Очаква се синдикатът на комунистите ПАМЕ да организира отделен митинг. Синдикатите на полицията, противопожарната служба и бреговата охрана съобщиха, че те също ще се присъединят към демонстрациите в центъра на Атина.
Водещите гръцки синдикати, които представляват около половината от 5-милионната работна сила в страната, смятат, че обявената миналия месец нова вълна от съкращения на заплати и пенсии, увеличаване на данъците и освобождаване на персонала, се отразява отрицателно само на бедните хора и тласка икономиката към още по-голяма рецесия. Те призоваха към генерална стачка на 19 октомври.
Около 1000 полицаи са разпределени в централната част на Атина, по-малко в сравнение с протестите срещу мерките за икономии през юни, когато при сблъсъци пострадаха стотина представители на органите на реда.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed