28 Март 2024

Вие сте тук

Стартира обществено обсъждане на наредбата за туроператорската застраховка

19.07.2013

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора, съобщи на интернет страницата си ведомството.


Наредбата е една от пакета документи, които трябваше да бъдат приети до 28 юни според новия Закон за туризма.


Наредбата цели да гарантира защитата на потребителите на организирани групови и индивидуални туристически пътувания с обща цена (организирани пътувания) срещу рискове, посочени в Закона за туризма, свързани с неразплащане на туроператора с негови контрагенти и доставчици.


От министерството отбелязват, че проектът на Наредбата гарантира обезпечаването на потребителите на туристически услуги при настъпване на застрахователно събитие посредством лимитите, регламентирани в нея. Въвежда се задължението застрахователят да уведомява министъра не по-късно от един ден от узнаване за настъпило застрахователно събитие, за да се гарантира предприемането на своевременни и подходящи мерки, произтичащи от правомощията на министъра.


В проектонаредбата се посочва, че застрахователната сума по договора за задължителна застраховка се определя на базата на декларирания от туроператора оборот за предходната година и съгласно минималните нива по приложението.

Застрахователната сума по задължителната застраховка на туроператор, който предоставя организирано туристическо пътуване с обща цена с включен чартърен полет, не може да е по-малка от 500 000 лв.


Декларираният оборот включва само приходите от продажба на организирани туристически пътувания с обща цена на краен потребител, предвижда проектонаредбата. Туроператорът включва в декларирания оборот и стойността на чартърните полети, независимо от това, дали те се продават от други туроператори или туристически агенти.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed