09 Юли 2020

Вие сте тук

Стартира второ издание на "Чудесата на България"

22.03.2012

`Ще рекламираме нови обекти на културното ни наследство 

Очакваме през април тази година да стартират 5 нови проекта с европейско финансиране по Програмата за национален маркетинг и реклама в туризма. Те ще обхванат и новите номинирани обекти на културното наследство на България, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на откриването на второто издание на националната кампания „Чудесата на България”, организирана от в. „Стандарт”.


  В рамките на европейското финансиране по ОПРР (Мярка 3.3), по която министерството е бенефициент, за обектите бяха издадени материали на 9 езика, подчерта Маринов. Чудесата на България заеха достойно място и в имидж брошурата на МИЕТ за България, в брошурите и рекламните материали за Черноморието, екотуризма, културния туризъм и много други. За всички номинирани обекти бяха направени филмчета, включени в мултимедийния каталог на българския туризъм.  подчерта заместник-министърът.

 

В дискусията участваха министърът на културата Вежди Рашидов, историци, културолози, представители на държавни институции и на неправителствени организации, етнографи, музейни работници, читалища, общини, медии и др. Те влизат в състава на обществения съвет по инициативата.


Новите кандидатури на България за обекти под закрилата на ЮНЕСКО ще актуализират националната индикативна листа на материалното ни културно наслество и ще оформят нова - за нематериалното. Целта е в този процес да се включат максимален брой специалисти и граждани. Това ще стане на три етапа.


Днешната дискусия даде старт на експертното гласуване. Беше представена онлайн платформа, на която от 22 март до 22 април класацията ще направят първо специалистите. Всеки от тях ще подреди по 20 обекта от материалното и от нематериалното наследство на България. Забалежителностите, събрали най-много гласове, ще бъдат подложени на национално онлайн гласуване в сайта „Чудесата на България” през втория етап - от 23 април до 3 октомври.

Резултатите от вота на обществеността ще станат ясни на заключителна церемония в края на септември в НДК. Министерството на културата ще представи финалистите в класирането пред ЮНЕСКО.

 

Кампанията „Чудесата на България“ стартира през 2011 г. Преди това през периода 1984-2011 г. са били номинирани 13 обекта на материалното и културно наследство, чиито списък трябва да се актуализира. Към тях се очаква да бъдат прибавени и нематериалните, като например мартеницата, кукерите, Еньовден и др.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed