25 Апр. 2024

Вие сте тук

Стантадр: Кораби и влакове стават хотели

09.05.2011

Корабите и влаковете, които приемат туристи за нощувка, ще трябва да защитават звезди, без значение дали са в движение или са стационарни. Това гласят промени в Закона за туризма, които са подготвени от Министерството на икономиката и са дадени за обществено обсъждане, пише в."Стандарт".

Превозните средства, които предлагат туристически услуги, също ще трябва да бъдат категоризирани, пише в проекта. От години браншът настояваше и апартаментните комплекси да се категоризират подобно на хотелите, за да се избегне нелоялната конкуренция.

Освен тази стъпка този път държавата е помислила в перспектива и налага звезди и на други играчи на туристическия пазар. За новите места за настаняване в закона са предвидени и нови определения. Въвеждат се понятията "ротел", "флотел" и "ботел".

"Ротел" всъщност е влак, представляващ вагон с единични и двойни стаи. Когато се качат на такъв влак, през деня туристите се запознават с различни градове и техните забележителности, а вечер нощуват в него. "Флотел" като понятие в закона представлява круизен кораб. "Ботел" пък е неголям воден хотел, който също може да бъде кораб, но не трябва да е плаващ, а закотвен на пристанище, гласи определението. За да нощуват туристи в тях, те също ще трябва да защитават категория подобно на апартаментните комплекси.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed