04 Май 2024

Вие сте тук

"Стандарт": Лас Вегас пие наши вина

28.09.2011

Българско червено вино ще се лее около игралните маси в казината на Лас Вегас, пише в."Стандарт". Българска фирма с британско участие, която има лозов масив край горнооряховското село Горски Долен Тръмбеш вече е в преговори с вносители от Лас Вегас и Бостън, които са харесали българското Каберне.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов сам отряза първия грозд от лозовия масив на "Гулбанис вайн". Инвеститорите, които държат 300 декара първокачествени лозя в селцето, казаха, че са доволни от реколтата и успешно я предлагат не само на вътрешния пазар, но и в САЩ. До края на тази година първите бутилки от новото вино ще заминат от другата страна на океана. За първи път тази година към българското грозде има интерес от чешки и словашки компании, които искат да го купуват като суровина. Министърът обаче каза, че страната ни няма интерес да продава гроздето, а по-скоро да изнася вино. България вече можела да се похвали с няколко вида червени и бели вина, които са в топ 30 на световните класации.

Реколтата тази година била уникално добра и можела да се сравни с тази на пшеницата. Бялото грозде вече е достигнало цена 1,20 лева за килограм, а червеното, което сега започват да берат, варирало около 1 лев. През тази година се очаква да бъдат произведени 170 000 тона вино, а през миналата те са били не повече от 140 000 тона. Захарността на гроздето също е много добра - между 26 и 28 %, каза министър Найденов.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed