29 Март 2024

Вие сте тук

Срути се покривът на европейския музей в Шенген

12.05.2016

Покривът на европейския музей в люксембургския град Шенген, символ на европейската интеграция, се срути внезапно вчера, почти като метафора на тежката криза в изграждането на Европа, предаде Франс прес.


Покривът се е сринал в момента на затваряне на музея, малко след 18 ч. местно време (16.00 ч. по Гринуич). Разрушена е около една трета от покривната площ, но за щастие няма ранени. Към момента на затварянето в музея са се намирали двама посетители и един служител на музея.


"Това е знак, че имаме работа за вършене", е заявил "прозаично" пред АФП Бен Хоман, кмет на града, чието име се свързва от 30 години със свободното движение на стоки, услуги и хора, едно от най-забележимите постижения на ЕС. Кметът отказа да разглежда инцидента като "символ" на тежката миграционна криза, разделила Европа, но призова ЕС "да направи всичко възможно за запазването на това пространство".


На 14 юни 1985 г. в Шенген пет страни членки на ЕС (Люксембург, Белгия, Германия, Франция и Холандия) подписват споразумение, предвиждащо премахването на граничния контрол по вътрешните им граници. Споразумението влезе в сила през 1995 г. и днес е прието от 22 страни в ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Поради притока на бежанци обаче Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия възстановиха контрола над границите си, припомня АФП.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed