29 Март 2024

Вие сте тук

Срив в бизнес хотелите в София

28.09.2011

Бизнес хотелите в София отчитат срив от 30% в обема на посещенията, съобщи председателят на Софийския туристически район Витан Иванов.

Средната заетост на хотелите в страната през миналата година е била 27%, а тази година е паднала на 22 на сто. В момента средният престой на турист в хотел в София е 2,2 дни, каза той.

По-малкото бизнес посещения и организирани конгресни събития са поставили хотелиерите почти в невъзможност да плащат туристическия данък. В София петзвездните хотели плащат по 3 лв. на легло, което е най-високият данък в страната. Витан Иванов заяви, че ще бъде поставено искане пред столична община данъкът да бъде намален съответно от 3 лв. на 1,20 лв. за петзвезден хотел, 1 лв. за четиризвезден и 40 ст. за къща за гости.

Според мениджъри на четири- и петзвездни хотели в столицата обаче не може да се говори за срив. Спорес тях цитираните данни са базирани върху платения данък, докато за много от хотелите основният бизнес е от организиране на мероприятия, които им носят значителни приходи дори да не реализират нощувки.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed