26 Апр. 2024

Вие сте тук

Спални капсули изобретиха руски дизайнери

23.08.2011

Честите отлагания на полетите, които през последната година стават все по-чести и продължават все по-дълго, вдъхновиха изобретателите на така наречените спални капсули. Авторите им припомнят, че в много летища поради различни ситуации пътниците бяха принудени да стоят по няколко денонощия. Поради различни причини често хората прекарват на летищата много часове, без да имат място за почивка.

Нещата се променят с иновацията, наречена «Sleepbox», където съвременните пътешественици могат да си поспят, да си заредят телефона или ноутбука и да използват wifi. Подобни мини-хотели са удобни с това, че по всяко време могат да бъдат преместени във всяко място на летището. Времето за наем варира от 30 минути до няколко часа. Размерите на кутията са 2 м x1.4 м x 2.3 м. Самата тя е изработена от звуконепроницаем материал. Вътре има легло от полиуритан, което се застила с чаршаф за еднократна употреба. Кутията разполага със сгъваема маса, върху която може да се постави лаптопът, а някои версии разполагат с допълнително спално място.

Идеята за създавйня на кутията принадлежи на дизайнерите на руската Arch Group Михаил Кримов и Алексей Горяинов. Идеята е заимствана от така наречените капсулни хотели, изобретени в Япония. Според изобретателите на «Sleepbox», те могат да се използват не само на летищата, но и на железопътните гари, в големите търговски центрове, офисите и дори в държави с топъл климат. В момента се водят преговори с потенциални клиенти от Европа, САЩ, Азия и Африка.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed