29 Март 2024

Вие сте тук

Спадът в турския туризъм продължава, но руснаците се завръщат

01.03.2017

Броят на чуждестранните туристи в Турция продължава да намалява, като през януари те са били с 9,8 процента по-малко в сравнение със същия месец миналата година, предаде ДПА.


Всеки месец от края на 2015 г. показва отрицателен растеж заради терористичните нападения, включително от страна на "Ислямска държава", подновените конфликти с кюрдските бунтовници и опита за преврат миналото лято.


През 2016 г. броят на туристите в Турция е намалял с 25 процента в сравнение с предходната година, а приходите от туризъм рязко са спаднали.


На този фон посещенията на руски туристи отново започна да нараства и Русия в момента е пета по брой на туристи в Турция (40 000), но все още изостава след Германия и Иран и не е достигнала средното ниво от последните години.


Руските туристи започнаха да се завръщат в Турция, след като Москва и Анкара преди няколко месеца решиха да възстановят отношенията си, влошени след като в края на 2015 г. Турция свали руски самолет близо до границата със Сирия.
Въпреки спада миналия месец Турция е приела над 1 милион чуждестранни туристи.


В опит да подкрепи западналия туристически сектор правителството възнамерява да стимулира турците, живеещи в чужбина, да прекарват отпуските си в Турция.


По данни на външното министерство около 5,5 милиона турци живеят в други страни, предимно в Европа.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed