19 Апр. 2024

Вие сте тук

София не попадна в Топ-100 градски дестинации на Евромонитор

12.01.2012

София отпадна от класацията на Евромонитор Топ-100 световни градски дестинации, става ясно от класацията. Бургас и Варна заемат в нея съответно 84 и 86 място.

Азиатски градове доминират в първата десятка. Листата се оглавява от Хонконг, следван от Сингапур. На четвърто, пето и седмо място са съответно Макао, Банкок и Куала Лумпур. Две турски дестинации – Анталия и Истанбул, заемат съответно шесто и десето място. Традиционно търсените Лондон, Париж и Ню Йорк също са в първата десятка.

Съседна Атина изненадващо е класирана едва на 77-ма позиция, изпреварена от Букурещ, поставен на 55-то място. Чешката столица Прага е на 24-та позиция, изпреварвайки с едно място Москва, а Будапеща е в почти средата на списака под номер 55.

В класацията на Евромонитор са включени водещите и най-динамичните градове, като е подредена според броя на пристигналите чуждестранни туристи, поясняват авторите. След големия спад през 2009 г. международните пътувания регистрират ръст през 2010 г., което се е отразило положително на резултатите на 100-те най-посещавани града в света, като общият ръст е 7%. Азиатско-Тихоокеанският регион е лидер по търсене на региона, благодарение на икономическия ръст и увеличаването на динамиката на туристическото търсене. Повечето европейски градове са отстъпили позиции заради слабите икономически резултати в еврозоната, които оказват влияние върху международния туризъм.

Най-популярната дестинация в света Хонконг е посрещнала 20 милиона туристи през 2010 г., като ръстът е 18% в сравнение с предходната година. Сингапур, класиран на второ място, е привлякъл 18 млн души или с 16% повече, отколкото през 2009 г. Британската столица остава най-посещавания европейски град с общо 15 млн чуждестранни туристи.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed