16 Апр. 2024

Вие сте тук

София и Рим - с общи културни проекти

21.09.2013

София и Рим ще кандидатстват с общи проекти за възстановяване на културно-историческото наследство. За това се договориха на среща кметовете на двата града - Йорданка Фандъкова и Иняцио Марино на 21 септември. В разговорите взеха участие посланикът на България в Италия Марин Райков и заместник-кметът на София Ирина Савина, съобщи пресцентърът на Столична община.


Кметът Йорданка Фандъкова покани експерти в областта на реставрацията и консервацията на откритите мозайки в базиликата "Света София" и археолози за разкриване на културно-исторически обекти в столицата.


Лятно училище за археолози в София и общи изложби, свързани с ранното християнство и римската епоха са други две инициативи, които предстои да се реализират в резултат на съвместната дейност на двете столици.


Убедена съм, че всяко евро, вложено в култура, е инвестиция в икономическото развитие на града, посочи кметът Фандъкова.
София ще ползва опита на община Рим за популяризирането на културно-историческото богатство на града.


По време на срещата кметът Фандъкова и Н.Пр.Марин Райков поставиха въпроси, свързани с български културни институти. Те поискаха да бъде създадена възможност българското училище в Рим да провежда занятията си в италианско училище и културен институт да има сграда, в която да развива своята дейност.


По-късно кметът на София Йорданка Фандъкова връчи званието "Почетен гражданин на София" на новия посланик на Република България при Светия престол проф. Кирил Топалов и присъства на концерт на учениците на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Те изпълниха "Четирите годишни времена" от А. Вивалди и "Кончерто бароко" на Георги Арнаудов.


Кметът на Столична община е в Рим по повод Дните на София в Рим и шестото издание на фестивала "София поздравява Рим".

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed