19 Март 2024

Вие сте тук

СОТ: 1 млрд туристи са пътували по света тази година

13.12.2012

Eдин милиард туристи са пътували по света досега тази година, съобщи Световната организация по туризма към ООН, като ги призова да купуват местни продукти и да уважават културата на домакините си, предаде ДПА.


Вашите действия имат значение. Това е нашето послание към един милиард туристи, заяви генералният секретар на организацията Талеб Рифай, като приветства британка, която символично е определена за милиардния турист на 2012 година.


Чрез правилните действия и избор всеки турист представлява възможност за по-справедливо, по-всеобхватно и по-устойчиво бъдеще, добави той.


Едно на всеки 12 работни места сега е в туристическия сектор. Туризмът представлява 9 процента от световната икономическа активност, придобивайки по-голям дял в много развиващи се страни, допълни Световната организация по туризма.
За да се увеличи положителният резултат от харченето на средства на туристите, организацията съветва туристите да купуват местни храни, сувенири и да ползват местни услуги.


Организацията също така призова туристите да уважават местната култура, да помагат за защита на културното наследство, да спестяват енергия и да ползват обществения транспорт.


Туризмът се разраства бързо през последните десетилетия - от 25 милиона пътувания в света през 1950 година, до 435 милиона през 1990 година, до един милиард към 13 декември тази година, посочва Световната организация по туризма на уебсайта си.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed