29 Март 2024

Вие сте тук

Солените цени може да вгорчат кафето

31.08.2016

Има сериозна вероятност климатичните промени да оставят горчив вкус в устата на любителите на кафе, става известно от публикуван  австралийски доклад, цитиран от ДПА. В документа се прогнозира, че обработваемите земи, на които се отглежда кафе, могат да намалеят наполовина до 2050 година.


Това пък ще доведе до повишаване на цените и влошаване на качеството.


Възможността за препитание на над 120 милиона души, работещи в кафеения сектор, сред които и едни от най-бедните в света, може да бъде засегната, отбелязва Институтът по климата в Сидни в доклада си "Зараждаща се буря".


Покачващите се температури и лошите климатични условия ще намалят районите, подходящи за производство на кафе с до 50%, подкопавайки качеството на кафето и вдигайки цената за потребителите, отбелязва организацията за проучвания.
Вероятно потребителите ще се сблъскат с недостатъчно предлагане, ще бъдат засегнати вкусовете и ароматите, а цените ще нараснат, коментира главният изпълнителен директор на института Джон Конър.


Повишаването на температурата и промените в метеорологичните условия, включително валежите, вече се отразиха на селското стопанство в страни, които са ключови производители на кафе, като Мексико, Гватемала и Никарагуа.


Кафето е световна индустрия на стойност 19 милиарда долара. Над 2,25 милиарда чаши кафе се изпиват всекидневно по света, а производството му се е утроило след 60-те години на миналия век.


Само че 80% до 90% от 25-те милиона производители на кафе в света са дребни стопанства, които най-вече са изложени на климатични промени, отбелязва институтът. Те живеят и работят предимно в "пояса на зърната", който обхваща около 70%  от развиващите се страни, включително Гватемала, Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия и Индонезия, допълва институтът.
До 2080 година дивото кафе, важен генетичен ресурс за фермерите, може да изчезне, предупреждава Джон Конър.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed