01 Май 2024

Вие сте тук

Собственици на стаи за гости в Пловдив прекратяват категоризацията си

10.02.2011

THExperts

Над 50 собственици на самостоятелни стаи гости в Пловдив са подали заявления за прекратяване на категоризацията на обектите им, съобщиха от Съвет по туризъм – Пловдив. Заявленията са били разгледани на последното заседание на Общинската експертна комисия по категоризация на туристическите обекти, в която участват и представители на Съвета по туризъм.  Според тях това ще се отрази на предлагащите самостоятелни стаи за нощувки, които ще бъдат принудени да свият дейността си до минимум. Проблемът за тях идва не от размера на налога, а от искания по закон задължителен данък върху минимум 30% леглова заетост.

На свое заседание на 20.01.2011г. ОбС-Пловдив прие решение за следния размер на туристическия данък: за хотели с 1 звезда – 0,20 лв. /където попадат и самостоятелните стаи/, 2 звезди – 0,40 лв., 3 звезди - 0,60 лв., 4 звезди – 0.75 лв., 5 звезди – 1.00 лв. Гласуваното и прието решение е предложено от Съвет по туризъм – Пловдив. С така приетия данък при минимална 30% леглова заетост годишният приход, който се очаква да влезе в бюджета на общината, е общо 296 843,55 лв.

Преди да влезе в ОбС, предложението на Съвета по туризъм бе подкрепено от собственици на хотели и туристически агенции в Пловдив, като сред тях бяха и едни от най-големите в областния град. Те изразиха подкрепата си в писма до председателя на Общинския съвет и кмета на общината, като определиха становището на сдружението като най-приемливо за туристическия бранш, тъй като така предложеният размер на туристическия данък не би добавил допълнителна прекомерна тежест върху хотелиерския бизнес в условията на икономическа криза.

С усилията на сдружението заменената сега с туристически данък туристическа такса не бе променяна от 2006г. до 2010г. и бе една от най-ниските в страната. До скоро местните хотелиери плащаха такса по 0.20 лв. за нощувка в хотели с 1 звезда, по 0.40 лв. – с 2 звезди, по 0.50 лв. – с 3 звезди, по 0.60 лв. – с 4 звезди и по 0.80 – 5 звезди, припомнят от местния Съвет по туризъм.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed