18 Май 2024

Вие сте тук

Снеговалежите доведоха до проблеми с електрозахранването в цялата страна

08.01.2012

В Чепеларе днес е обявено бедствено положение, съобщиха от Общинската администрация. Втори ден градът е без електрозахранване, а в отделни квартали е прекъснато и водоснабдяването.

 

Туристи напускат хотелите в Чепеларе в разгара на скисезона заради проблемите с електричеството и водоснабдяването, съобщиха от хотелиерското сдружение. Чепеларе е без ток заради авария, причинена от паднало върху електропровод дърво. Заради прекъсването на електрозахранването е спрян и лифтът на Чепеларе. След причинените неудобства туристите прекъсват ваканцията си и заминават, а хотелиерите връщат пари за резервациите им, обяснява Съби Маданков - председател на хотелиерското сдружение в Чепеларе.


Проблеми с електрозахранването имаше и в курорта Боровец, но то вече е възстановено, съобщиха от курорта. Скизони "Ястребец" и "Ситняково" /"Боровец Център"/ са отворени и обслужващите ги лифтове работят. От ЧЕЗ са предупредили, че все още ситуацията не е напълно овладяна и може да има временни прекъсвания.

 

Обледенени проводници заради силния снеговалеж и вятър извадиха от енергийната система нови електропроводи, съобщиха от пресцентъра на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.

Възстановени и включени в електрозахранването са двата 110-киловолтови електропровода, захранващи Елена и Трявна. Възстановено е и електрозахранването в района на Тетевен, където вчера аварира 110-киловолтов електропровод в труднодостъпна местност.

Заради силния вятър и обледеняване на проводниците тази сутрин са възникнали аварии по 110-киловолтовите електропроводи "Преспа" и "Стойките", но те са възстановени до ранния следобед.

 

Силният снеговалеж в Плевенско е станал причина да се изключат аварийно 110-киловолтовите електропроводи "Роман", "Острец" и "Блаза". Това е довело до смущаване на електрозахранването в районите на Златарица и на Елена. Към 11.00 часа се е повредил и електропроводът "Леденика", захранващ подстанцията "Бойчиновци". Всички тези аварии са остранени и електропроводите са включени в енергийната система на страната в 14.40 часа.

Силният вятър и снеговалеж днес са причина за падане на стълб от електропровода /110 кV/ "Бачиново", а трудният терен забавя допълнително работата на аварийния екип. Към 16.00 часа електропроводът "Бачиново" продължаваше да е извън системата, както и 110-киловолтовият "Гергана" в района на Етрополе, където аварийните екипи възстановяват скъсана фаза.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed