25 Апр. 2024

Вие сте тук

Смилянският боб като поминък представиха на Празник на фасула в родопското село

02.12.2013

Макет на наклонената кула в Пиза, сътворен от зърна смилянски боб, залпове от "фасулено" топче, кулинарни специалитети от деликатесния сорт са част от изненадите на проведения в събота в Смилян Празник на фасула. Селото се превръща за ден в "столица на фасула", представяйки на ежегодния си празник смилянския боб като поминък и запазена марка, съобщи БТА.

 

 Над 25 тона фасул е новата реколта в Смилян, а добивите на производителите от селищата по горното поречие на р.Арда надхвърлят 50 тона според данни на местната земеделска кооперация. Отглеждането на смилянски фасул изисква много грижи и изцяло ръчен труд в продължение на близо половин година, обяснява Севдалина Табакова, обявена за производител на годината. Произведеният от нея смилянски фасул спечели в надпреварата за най-добър бобен фермер, впечатлявайки с пъстрата палитра и богатите нюанси на зърната. Добри добиви се получават, когато всички разцветки се засаждат заедно, смята Севдалина Табакова. Тя произвежда около 2 тона от едрите фасулени зърна, които се изкупуват от търговци и заведения от столицата и страната. От тази есен произведеният боб е опакован с етикети, с които се гарантира, че наистина е смилянски. По този начин земеделските стопани защитават продукцията си от фалшификати на пазара. Само смилянският сорт е толкова пъстър и специфичните нюанси са един от отличителните белези на оригинала, твърди Севдалина Табакова. Според нея производството на търсения сорт фасул е основен поминък за региона, превърнал се във фамилен бизнес, предаван от поколения.

 

Смилян почерпи всички гости на празника с бобена чорба, приготвена по местна рецепта от 150 кг фасул. Около 8-10 лв. се продава едрият смилянски фасул от новата реколта, а по-дребният сорт- 6-8 лв. Цената не е висока, а справедлива, защото това е биологично чист продукт, който не може да се отглежда с механизация, коментира Милкана Йорданова, председател на Националната асоциация "Планинско мляко".

 

Гостите на бобения фестивал се включиха в реденето на зърна на паното, с което Смилян ще кандидатства за рекордите на Гинес. Над 9300 са "съавторите" досега на изображението от фасулени зърна, претендиращо за рекордно. Родопското село ще изпрати кандидатурата си пред Гинес едва след като цялото пано на стената в музея на фасула бъде завършено.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed