28 Март 2024

Вие сте тук

Слънчев бряг очаква ръст на туристите през лятото

03.06.2013

Ръст на ранните записвания дава основания да се очаква по-добър летен сезон от миналогодишния,  съобщи Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците-Слънчев бряг. Според нея икономическата ситуация в отделните страни не оказва съществено влияние върху намеренията на чуждите туристи да летуват в България.


Хотелиерите в курорта "Слънчев бряг" посрещат "Лято 2013" с добре подготвени базите, голяма част от които са реновирани. Всички хотели работят и приемат туристи.


Курортът посреща новия сезон са над 150 000 легла, като само в зона "Изток" броят им надхвърля 70 000.  All Inclusive обслужването остава водеща поради големия интерес на туристи от различни националности към този тип продукт.  Централната част на курорта се предпочита от младите хора, защото те са близо до нощните атракции и заведения, докато южната и северната са по-спокойни и там почиват предимно семейства с деца


Пенсионерите от чужбина предпочитат да посещават морските курорти през април, май, септември и до първата десетднeвка на октомври, коментира председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците-Слънчев бряг.


Дни преди официалното откриване на туристическия сезон броят на туристите в курорта наближава 50 000 души. Според ранните записвания е установен ръст между 7-10%, което позволява да се прогнозира по-добър от 2012 г. летен сезон. През юни Слънчев бряг ще посрещне гости от традиционните дестинации Русия, Германия, Великобритания, Украйна, Молдова, Беларус, Литва, Полша, Чехия, скандинавските страни, заяви Иванова.


След предприетите действия за облекчаване на визовия режим и откриване на допълнителен брой изнесени визови центрове в Русия, Украйна и др. страни се очаква ръст на чуждестранните туристи, различен за отделните пазари. Очакванията са за ръст между 12 и 14 процента спрямо миналата година на руския пазар, от пазари Украйна и Беларус също се очаква увеличение. 


Около 5% е очакваният ръст на британските летовници. През месеците април и май т.г. имаше увеличение на туристите в сравнение с миналата година. Посещаемостта в курорта през тези месеци беше по-силна в уикендите и около почивните дни заради националните празници, поясни Елена Иванова. В курорта "Слънчев бряг" добре се развиват пазарите Сърбия, Македония, Румъния, Израел, Португалия, Франция, Холандия, Белгия. Данните, с които разполагаме, показват, че на този етап икономическата ситуация в отделните страни не оказва съществено влияние върху намеренията им за пътуване в България, още повече, че сме конкурентоспособни на база качество-цена, подчерта тя.


В сравнение с лятото на миналата година този сезон в "Слънчев бряг" няма да е по-скъп от към почивки и атракции. Чуждите туристи проявяват интерес към различна категория хотели, но най-предпочитани са с три и с четири звезди. Наблюдава се движение и в сферата на т. нар. културен туризъм, отчитат хотелиерите.


Чужденците твърдят, че летните ни курорти са красиви, но трябва да обърне внимание на чистота, да се спре строителството, искат повече тишина и спокойствие, както и условия за забавление на децата, отбеляза Иванова. По думите й основният проблем пред туризма е ниската себестойност на туристическия продукт, липсата на средства от страна на държавата и подходящи възможности, с които да стимулира туристическия отрасъл, да насърчава хотелиери и ресторантьори с определени инструменти.


Цените на туристическия продукт са едни от ниските, в същото време всички цени на основните ресурси в туризма се покачват непрекъснато - ток, такси смет и други съпътстващи услуги. На водещо място продължава да стои и недостатъчно добрата инфраструктура.


За българския туризъм остава проблемът с липсата на кадри. Тук е мястото и на държавата да инвестира в образованието на добре подготвени специалисти в областта на туризма, смята Елена Иванова. Според нея най-голям е недостигът на кадри на ниските нива в бранша - сервитьори, бармани, готвачи. България има много добре подготвени такива кадри, които заради атрактивното заплащане в съседни държави и курорти напускат страната по време на сезона, допълни тя.


Летният туристически сезон в курорта "Слънчев бряг" ще бъде открит на 6 юни. Церемонията по официалното откриване на "Лято 2013" започва от 20.00 часа в хотел Гранд Виктория. Организаторите - Съюз на собствениците - Слънчев бряг и Община Несебър, са подготвили богата неколкочасова музикално-артистична програма, която ще бъде придружена със заря.


Покани за предстоящото събитие са адресирани и изпратени до близо 400 души - министри, депутати, политици, представители на държавни и обществени институции, кметове на морски общини, бизнесмени, банкери, журналисти, хотелиери, представители на съд и прокуратура, туроператори, партньори на Съюза на собствениците. Празникът по откриването на туристическото лято ще започне с тържествен водосвет за благополучие и успешен туристически сезон, който ще бъде отслужен от сливенския митрополит Йоаникий.


От ръководството на едноименното акционерно дружество съобщиха, че в курорта вече е въведен и се осъществява контролен режим, за да не се допускат опасни и шумни превозни средства и товарни машини по пешеходните зони. Наложена е забрана за паркиране на автомобили по алеите, зелените площи и тротоарите на комплекса. То ще се извършва на обособените паркинги или в зоните за почасово паркиране. Цената на услугата е 1.50 лeва с ДДС плюс стойността на sms съобщението.


Ако тези условия не са спазени, превозните средства се репатрират или заскобяват, а таксите за "освобождаването" им са съответно 50 и 25 лева. Акционерното дружество е определило максималната скорост за движение по алеите и улиците в комплекса да е 40 км/ч. В интерес на туристите са забранени достъпа и движението по частните пътища на "Слънчев бряг" АД на всички видове АТВ, мотопеди и мотоциклети без полицейска регистрация.


С разрешение от кмета на община Несебър в комплекса право да обслужват летовниците ще имат 270 таксита. Достъпът на превозни средства, които зареждат търговски обекти на територията на Слънчев бряг - Изток ще бъде разрешен от 9.00 ч. до 16.30 часа през деня и от 1.00 ч. до 7.00 часа през нощта.


Наред с ограничения автомобилен трафик, акционерното дружество определя и точния брой на атракционните превозни средства. Под наем на разположение на туристите през цялото лято ще бъдат общо 26 файтона, 300 електрически триколки, 100 четириместни велорикши и 100 велосипеда.


Въвежда се строг контрол за организаторите на обиколките по заведения - т.нар. Bar crawl. Те ще трябва да имат задължително лиценз за туроператорска дейност, както и да оповестят предварително маршрута, по който ще се движи групата. Максималният брой участници в една група може да бъде до 200 души. Сборният пункт за началото им трябва да бъде в закрито заведение - бар или дискотека. Няма да се допуска събирането на голям брой хора на открито, предвиждат още мерките за сигурност. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed