19 Май 2024

Вие сте тук

След две години спад броят на нощувките в хотелите в ЕС нараства

28.02.2011

THExperts

Отиде ли си кризата? Съдейки по това, че след две години непрекъснат спад броят на нощувките в хотели, разположение в страните от Европейския съюз, е започнал да се увеличава през 2010 г. Обнадеждаващите данни са на статистическата служба Евростат.

През 2010 г. са регистрирани 1.6 млрд. нощувки в хотелите на общността, което означава ръст  от 2.8% спрямо предходната година.

Нощувките, реализирани от вътрешен туризъм, са отчели минимален ръст. Броят на нощувките на чужди граждани обаче е нараснал с 5%. В оценката са включени всички посещения, без значение дали са били по работа или за почивка, уточнява Евростат.

Най-много нощувки са регистрирани в хотелите на Испания (268 млн.), Италия (254 млн.) и Германия (229 млн.). Най-голям спад (от 8.7% на годишна база) пък е отчетен в Румъния. Според Евростат нощувките в българските хотели са достигнали 14.9 млн. през миналата година. Това представлява увеличение от 6.9 на сто спрямо 2009 г.

Не е изненадващо, че спад в нощувките има и в Гърция, която по принцип е популярна туристическа дестинация, но в момента се намира в най-голямата криза в модерната си история.

Правителството на южната ни съседка наложи редица строги ограничения за свиване на бюджетния дефицит, който доведе страната до ръба на фалита в началото на миналата година. Рецесията продължава да се задълбочава. Привлекателността на Гърция като място за туризъм намалява и като резултат от непрестанните протести срещу антикризисните мерки на премиера Георгиос Папандреу.

В края на миналата година стана ясно, че над 300 гръцки хотела са обявени за продажба. Нов собственик се търси за бази от различни категории - от една до пет звезди - като техните цени варират от 500 хил. до 160 млн. евро.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed