03 Май 2024

Вие сте тук

Скоростен влак ще свързва България, Турция и Армения

30.08.2011

Високоскоростен влак ще прекосява за осем часа цяла Турция до 2023 г., пътуване, което сега отнема ден и половина, съобщава турската частна телевизия НТВ.

До 2023 г. общата дължина на изградените ж.п. линии за високоскоростни влакове в Турция ще бъде 10 хиляди километра, а пътят от окръг Одрин, на границата с България, до окръг Карс, на границата с Армения, ще бъде изминаван само за осем часа.

Освен това до 2023 г. 29 турски града ще бъдат свързани с линии за високоскоростни влакове, а вече беше открита линията между столицата Анкара и град Кония.

Общата стойност на проектите за ж.п. линии за високоскоростни влакове, които министерството на транспорта планира да осъществи до 2023 г., се изчислява на 45 милиарда долара. Около 30 милиарда долара от тези пари ще бъдат осигурени с кредит от Китай, а останалите със собствени средства и с кредити от Европейската инвестиционна банка и Ислямската банка за развитие.
През 2023 г. ще се навършат сто години от създаването на турската република, а турското правителство анонсира огромни инфраструктурни проекти, които възнамерява да осъществи дотогава.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed