27 Апр. 2024

Вие сте тук

Сирни заговезни - ден за веселие и прошка

28.02.2014

Конкурс за най-добра маска и рисунка на кукери, самодиви, русалки и др. свързани с празника СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, обяви СО Район Подуене.

 

В този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати. На този ден (седем седмици преди ВЕЛИКДЕН) Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

 

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от древни времена, като маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят в мрака, карнавалът символизира победата на светлината; настъпването на пролетта и края на зимата.

 

Характерни са обичаите, свързани с огъня. Палят се високи огньове и се вярва, че докъдето стига светлината им, дотам ще има плодородие. Прескача се запалена слама за здраве. Вярва се, че прескачането на огъня пречиства .

 

Вечерта на Сирница, в неделя, се слага празнична обредна трапеза. За нея задължително се приготвя баница със сирене, варени яйца, бяла халва с орехи или ядки, варено жито.

 

 Зимните и погански дни са едни от най-опасните дни през годината, когато всички демонични същества, болестите и злото съществуват и са в опасна близост до хората. На Сирни заговезни всичко се преобръща - прогонваме всички зли сили далеч от селището. 

 

От общината канят всички на празника, за да изгоним заедно злото от живота ни! Последвайте народната традиция - маскирайте се и спечелете наградите за най-добра маска!

Конкурсът се провежда в 2 етапа.

1 етап (20 февруари) - Съревнование между учениците от 2-ри до 6-ти клас в 44 СОУ и 143 ОУ. Победителите от всички класове, излъчени в първия етап ще се състезават помежду си във втория етап.

2 етап (27 февруари) - Обществения съвет към Кмета на Район Подуене оценява подадените работи и излъчва 1ва, 2ра и 3та награда.

Наградите ще бъдат връчени на 28 февруари 2014 г., от 10,00 часа в стая № 328, в сградата на общината, от Кмета на Район Подуене.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed