20 Апр. 2024

Вие сте тук

Сезонът на проверките

16.06.2010

THExperts

 Сезонът на проверките

Укрити приходи и нерегистрирани договори търсят проверяващите

НАП- Бургас отвори офис на морското летище и денонощно ще следи за укрити приходи от туризъм. Това обяви през седмицата Румен Шарпов, директор на местната структура на агенцията за приходите. Близо 300 данъчни служители ще са заети в акцията. Заставането на данъчните на входа на туристопотока първо ще се приложи в Бургас, а по-късно вероятно и в други градове.

Според Шарпов в края на сезона НАП ще има пълна картина за това колко туристи са влезли в страната и колко нощувки са реализирани. Целта на денонощното данъчно присъствие е никой по веригата, обслужваща летовниците, да не крие приходи.

Туроператорите още преди кацането на самолета с туристи ще попълват бланки за техния брой, за нощувките, в кой хотел са настатени и от кои транспортни фирми ще са превозени. Целта е никой по туристическата верига да не крие приходи, защото след като туристите бъдат настанени трудно може да се събере информация, категорични са от НАП.

Според директора на бургаската полиция комисар Милен Димитров има укриване на приходи в Несебър и Слънчев бряг. Курортната такса там е 80 стотинки за нощувка, а за целия сезон 2009 в морската община са постъпили 1,4 милиона лева. При 50-процентна заетост в община Несебър само за месец там би трябвало да постъпят около 10 милиона лева от тази такса. Очакванията са това лято през летище Бургас да преминат около 2 милиона туристи.

Туризмът е основния бранш в Бургаски регион и именно затова проверките на данъчните са насочени в този сектор, заяви Пенка Жекова, директор на дирекция "Контрол" в ТД на НАП – Бургас, под чието ръководство ще бъдат бъдещите проверки. Идеята е да бъде обхваната цялата туристическа верига.

"Започваме с всички основни звена в този бранш - туроператорите, превозвачите, като последна брънка са хотелиерите. Идеята ни е не да обикаляме през сезона на различни места и да търсим кой колко туристи е скрил, а по скоро да застанем на входа, т.е на Летище Бургас и да обхванем големия поток от туристи, които пристигат.

 

Събраните това лято и в следващите години данни ще се ползват при ревизиите, които НАП извършва пет години назад. Така ще има доказателство дали сезонът наистина е бил слаб или не. В момента много от хотелиерите дори подават невярна информация в различните институции. В общините декларират по-малко легла за да плащат и по-малко курортна такса, а примерно в дирекцията на "Слънчев бряг" АД декларират повече легла, за да получат повече пропуски за комплекса, каза Пенка Жекова.

Главна инспекция по труда също започна масирани проверки за трудови договори, съобщиха от инспекцията. Проверките са мярка срещу сивата икономика.

Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки, се отбелязва в съобщението.

Там, където са констатирани нарушения, инспекцията ще извършва повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори и заплащане на труда на работещите.

Дирекциите "Инспекции по труда" подават сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за всички случаи, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива, се посочва в съобщението.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed