27 Апр. 2024

Вие сте тук

Северна Шри Ланка залага на туризма

05.01.2017

Там, където някога бушуваше адът на войната, днес се открива възможност да се възцари раят.


Добре дошли в северната част на Шри Ланка - регион, който в продължение на 26 години бе раздиран от ужаса и жестокостите на гражданската война, а сега бавно осъзнава потенциала си за туризъм със своите плажове, лагуни, джунгли, исторически и религиозни забележителности.


Историята може да бъде описана накратко така: Бунтовници от хиндуисткия Север, наречени Тамилски тигри, се борят за създаване на отделна независима държава. Противници са им синхалите от будисткия Юг.


Войната се води от 1983 година до 2009 година, когато Тигрите са разбити, и отнема живота на 80 000 до 100 000 души. Сега страната, която изгуби войната - северната част, населена предимно от етноса тамили, - се опитва да възстанови икономиката си, като туризмът се е една от обещаващите сфери.


Днес Северната железопътна линия от Джафна до Палай минава през изключително оспорвания някога Провлак на слоновете - равна, тясна ивица земя, свързваща полуостров Джафна с острова. Последната част от линията бе завършена точно преди две години, осигурявайки на Джафна още една транспортна връзка наред с магистралата А9 на юг.


Постепенно спомените от трудностите, свързани с войната в северния "Тайгърленд", избледняват - ограниченията при пътуване, вечерния полицейски час, бомбените нападения и недостигът на храна. Днес пазарът на град Джафна изобилства от плодове, зеленчуци, подправки, прясна риба и огромни омари.


Освен това будки продават мобилни телефони, дигитални фотоапарати, СИМ карти, таблети.


Хората сякаш се опитват да наваксат с всички неща, без които преди им се е налагало да живеят. Сега Джафна се надява да навлезе на туристическия пазар, изграждайки инфраструктурата си, включително няколко нови хотела.


Единственият петзвезден хотел в града привлече гурме готвача Кингсли Пол, който дойде от Германия да обучава кухненския персонал на хотела. Пол остана като консултант. Исках да помогна на сънародниците си с новото начало, казва Пол, който е етнически синхал. "Да им помогна отново да се усмихват", допълва той.


Готвачите на хотели и ресторанти нямат проблем да намерят пресни подправки в този плодороден регион. Северът е естествен рай. Колонии от редки птици населяват крайбрежието на острова, а розови фламинги, индийски щъркели и корморани внимателно си проправят път с подобни на кокили крака през плитките лагуни от двете страни на издигната пътека, която свързва главния остров с остров Кайтс, на няколко километра западно от Джафна.


На остров Карайтиву, още малко по на запад, се намира прекрасният плаж Касуарина.


Служители на международни организации, ангажирани с подпомагане на пострадалите от войната, обикновено си почиваха там. Днес могат да се срещнат само няколко туристи, които вървят по финия пясък на плажа, обливан от топлите вълни на Индийския океан.


Само 3% от будистите в Шри Ланка живеят на север. Един от тях е монахът Ариякитхи, който през 1991 година пристига на остров Найнативу, за да се грижи за светилището Нагадеепа Пурана Вихарая. По някакво чудо това светилище единственото от общо 14 будистки храма не е било разрушено през войната. То е разположено близо до хиндуисткия храм Нага Пушани Амбал Кови и подчертава естествената предразположеност на жителите на Шри Ланка към мирно съвместно съществуване на техните религии.


Заличаването на спомените от гражданската война отнема известно време. Военното гробище на тамилските бунтовници бе разрушено, а мините в региона бяха премахнати. Остават обаче дълбоки белези. Бялата, блестяща, подобна на палат библиотека в Джафна от 1933 година все още се издига, но е лишена от своите 100 000 книги, които бяха унищожени през 1981 година.


Крепостта на Провлака на слоновете, построена от холандците през 18-и век, бе разрушена до основи от бомбардировките през войната и сега се възстановява камък по камък.


Като по чудо хиндуисткият храм в бяло и червено Налур Кандасвами Ковил, най-важното светилище в северната част, е останал невредим.


Преди да тръгне към пазара в 6 часа сутринта, Кингсли Пол се наслаждава на зората от балкона си. Сутрешната мъгла все още обгръща руините на Джафна.


Единствените звуци са смесица от сутрешния звън на камбаните на църквата Свети Франциск и произнасянето на 108 мантри във възхвала на бог Ом намах Шивая в близкия храм. Гледката е толкова спокойна, толкова умиротворяваща. Кингсли Пол едва ли може да си го представи - не бе отдавна времето, когато този тропичен островен рай бе ад.

 

Източник: DPA

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed