19 Апр. 2024

Вие сте тук

Свързват Пампорово и Чепеларе в мегакурорт

02.11.2015

 

Най-големият ски курорт на Балканите ще бъде създаден чрез обединяването на ски зоните на Чепеларе и Пампорово. Това ще стане чрез изграждането на лифт, който ще свърже пистите на Пампорово със ски центъра „Мечи Чал“, съобщи БТА, позовавайки се на изпълнителния директор на Пампорово Мариан Беляков. Чрез обединяването им ще се създаде най-голямата ски зона на Балканите с обща дължина на пистите 80 км.

 

Според проекта се предвижда първоначално да бъдат построени два нови лифта и да бъдат трасирани две писти. Създаването на мегакурорт ще даде възможност на Пампорово да кандидатства за домакинство на международни спортни събития. Към момента „Мечи чал“ разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км. Трасето "Мечи чал - 1" е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг.


В началото на зимния сезон сезон в Пампорово ще заработи нов 4-седалков лифт. С новата въжена линия капацитетът на лифтовете в ски зоната в курорта достига 13 хил. скиори за час. Лифтът от местността "Двата моста" до връх Снежанка е с дължина 1300 м и капацитет 2 хил. пътници за час. Линията ще обслужва черната писта номер 3 и потока от 80% от пистите в зоната.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed