03 Юли 2022

Вие сте тук

Свободни книги за плажа или край басейна с новата буккросинг зона в Kaliakria Resort

24.07.2014

Над 800 000 читатели обменят “свободни книги” по целия свят в рамките на буккросинг движението

 

Понякога в багажа за лятната ваканция не остава място за книги и се лишаваме от добрата компания за плажа. Този проблем обаче има много решения и едно от тях са буккросинг зоните за “свободни книги”. От няколко дни и в Kaliakria Resort край Балчик е обособена такава зона, където десетки книги са на разположение на гостите на комплекса.

 

Буккросинг зоната на Kaliakria се намира в бистро “Turquoise”, като всеки може да избере дали да чете книгите в удобните столове край езерцето на бистрото или на шезлонгите край някой от басейните на комплекса. Първоначалният подбор на заглавията е направен заедно със сайта “Аз чета”, а през сезона селекцията ще бъде допълвана с нови “пътуващи книги” на различни езици.

 

“Понякога гостите на Kaliakria споделят с нас, че не са успели да си вземат нищо за четене през ваканцията. Други при напускането си оставят в стаите книгите, които вече са прочели. Затова решихме тази година да направим специален кът, от който да бъдат взимани и оставяни свободно книги, които да намират своите нови читатели”, разказва собственикът на Kaliakria Resort Ангел Лингорски.

 

Движението за свободна размяна и разпространение на книги “Буккросинг” съществува вече 13 години и е набрало популярност в много страни. Над 800 000 са буккросърите по целия свят, като най-много са те в САЩ, Великобритания, Испания, Германия, Австралия, а официално регистрирани от България са близо 700 души. Много хора обаче намират и четат свободните книги без да отбелязват нищо в дневника, разположен във всяка от тях.

 

„Идеята за буккросинг зоната е дело на хора в екипа на комплекса и нашата агенция“ в търсене на подходящ начин забравените книги в комплекса да намират нови читатели, разказват от ProPR.  Така хората, които не са успели да си вземат книга за почивката или са прочели своята да имат алтернатива. Буккросинг (http://www.bookcrossing.com/) дава най-добра възможност за това, защото позволява леснен и удобен достъп до различни заглавия, а  читателите също така могат да дочетат книгата, дори след като е приключила почивката им, и после да я оставят на друго място, а така да продължат нейния път към други читатели т.е. не е задължително да я връщат точно в буккросинг зоната на Kaliakria.

 

Самият буккросинг съществува в България от няколко години, но през последните месеци нашумя и около кампанията на нашите партньори от сайта  "Аз чета" "Пусни книга на свобода за Деня на книгата" по случай международния ден на книгата и авторското право - 23 април. редакторът в ”Аз чета” Милена Златарова е един от първите активни буккросъри в България и един от най-големите посланици на идеята на  "пътуващите книги".

 

Именно с помощта на партньорството със сайта успяхме да набавим и още заглавия, които да направят избора на читателите в комплекса по-голям. Скоро ще обновим библиотеката и с книги на чужди езици за гостите от чужбина, поясняват от комплекса и изразяват надежда, че инициативата ще ще се приеме положително, защото ще им даде възможност за още една хубава алтернатива за прекарване на времето докато почиват в комплекса. Силно се надяваме, че ще им хареса и ще се включат със собствени книги, които да "пуснат на свобода", независимо дали в зоната на Kaliakria или другаде.

 

"Буккросинг зоната в Kaliakria е поредното доказателство за това, че насърчаването на четенето все повече се припознава като важна социална отговорност”, казва Милена Златарова. “Кътът с книги от своя страна ще даде възможност на всички гости на комплекса да изживеят ваканцията си по един още по-вълнуващ и интересен начин", допълва тя.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed