20 Апр. 2024

Вие сте тук

Световният рекорд за най-дълга пикник маса вече е български

22.09.2012

С201,6-метрова трапеза  днес Шуменско постави световен рекорд за най-дълга пикник маса и отбеляза 130-ия си юбилей. Суперсъоръжението ще бъде дарено на Национален парк Витоша. От него ще бъдат направени 130 маси с пейки, които ще бъдат поставени в полите на планината в началото на основните туристически маршрути. Грижата за тях ще бъде поверена на съответните кметства, а монтажът ще бъде извършен след края на зимния сезон.

 

„Това е нашият подарък към българите, които обичат планината, по случай 130-ия рожден ден на Шуменско. Вярваме, че хората ще ги пазят, за да им се радват по-дълго време. Радваме се също, че вече има и по-отговорно отношение към опазването на природата и че хората ще събират отпадъците си, след като изпият по една освежаваща бира на новите маси. А ако е разделно - още по-добре.”, каза Камен Алексов, маркетинг директор на "Карлсберг България".

 

По случай 130-ия си рожден ден Шуменско организира класически празник с бира, скара и музика около огромната 201,6-метрова маса. Така бе подобрен досегашният световен рекорд от 93,4 метра за най-дълга пикник маса, записан в книгата на Гинес в Сан Франциско, САЩ. Трапезата на Шуменско зае целия тротоар на бул. Цар Освободител между бул. Васил Левски и Орлов мост. Хиляди българи имаха възможност да седнат на нея в празничния ден и да станат част от световния рекорд. Сред тях бяха и популярни представители на спорта, бизнеса, артистичните и научни среди у нас. Рекордът под надслов „Шуменско хората сбира на маса” беше заснет и удостоверен официално от нотариус.

 

„Това не е еднократен проект и ще има продължение и в други градове. Такива маси могат да се правят на всякакви терени, на улици, площади, сред природата, дори на стълби. Навсякъде и винаги обаче място на супер трапезата ще върви с чаша Шуменско”, обясни Ади Цанова от ADI’S COOK & BOOK, които са автори на концепцията за рекордната маса.

 

Освен рекорда, голямата атракция днес беше гигантският миш-маш от 1000 яйца, който беше приготвен от Ути Бъчваров в тиган с диаметър 2 метра. Уникалното съоръжение е направено от челото на парен локомотив от 1907 година и беше поставено върху котлон с диаметър 1,50 метра. За огромния миш-маш бяха използвани още 20 кг. сирене, 20 кг. чушки, 20 кг. домати, 20 кг. лук и 50 връзки магданоз.

 

Освен с гигантски миш-маш домакините от Шуменско, разбира се, почерпиха и с хиляди литри освежаваща бира. Гостите се забавляваха с музиката на Brazz ViliDJ и веселата компания на Христо Гърбов. Всички чаши и бутилки от празника се събират разделно.

 

           

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed