20 Апр. 2024

Вие сте тук

Светлинно шоу ще има в Шумен за Майските празници на културата

24.04.2013

Триизмерно светлинно-звуково и пиротехническо шоу, което ще пресъздаде различни исторически епохи, е сред акцентите на Майските празници на културата в Шумен, които ще се проведат от 5 до 29 май в областния град. Това съобщи БТА, цитирайки зам.-кмета по култура, просвета и образование на общината Живка Тонева.

 

За реализацията на спектакъла, който ще бъде с продължителност 30 минути, общинската администрация ще плати 30 000 лева на софийска фирма. Шоуто ще бъде представено за първи път пред шуменци и гостите на града на 18 май. Сградата на кметството в Шумен ще бъде използвана за фон на светлинните, звукови и пиротехнически ефекти, които ще представят различни исторически епохи, като акцент на спектакъла ще бъде поставен върху 200-годишнината от първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий, уточни Тонева.

 

Сред акцентите на Майските празници на културата в града ще бъде и честването на 10 май - Денят на Шумен. На тази дата празнично литийно шествие ще премине от храма "Св. Три Светители" до сградата на общинска администрация, където ще се състои тържествен ритуал. По - късно ще се проведе тържествена сесия на общинския съвет в областния град, на която ще бъдат връчени "Наградите на Шумен" за изкуство и култура за 2012 година. 

 

Друг акцент на Майските празници на културата в Шумен ще бъде на 18 май, когато ще бъде открито "Селище на историята" - в парка между общинската администрация и регионалната библиотека. До 19 май шуменци и гостите на града ще могат да видят на това място "живи картини" от българската история, обвързани с характерни за Шумен факти, събития и личности, добави Тонева. До 29 май, в рамките на Майските празници на културата в Шумен,


Сред културните прояви са също 22-то издание на международния фестивал "Друмеви театрални празници "Нова българска драма" и Петият национален фестивал на мажоретния танц "Мадарски конник".

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed