28 Март 2024

Вие сте тук

САЩ и Русия на прага на „месна“ война

09.12.2012

Истинска търговска война е на път да започне между САЩ и Русия, след като последната забрани вноса на американско месо.  Макар и временна, забраната породи напрежение между двете държави.

 

САЩ призоваха Русия да отмени забраната за доставки на американско месо и намират действията на Москва за противоречащи на нормите на Световната търговска организация (СТО).

 

Русия от своя страна отклони засега искането с мотива, че американските власти не са предоставили доказателства за безопасността на месото.

 

Спорът възникна след искането на руските ветеринарни власти месото, което се внася, да бъде придружено със сертификат, удостоверяващ  отсъствието на рактопамин в него. Тази добавка стимулира растежа на мускулната маса при животните и се използва в САЩ и Канада, за да се получи по-постно месо и да се пести фураж, посочва ИТАР-ТАСС. Само че неговото прилагане е изпълнено със странични ефекти и десетки страни, сред които Русия, Китай, Индия и някои членки на ЕС, го намират за недопустимо.

 

САЩ пък настояват вносът на американско месо да бъде възстановен в Русия, без да се ангажират със сертифициране на месото.  Годишно САЩ изнасят говеждо и свинско за Русия за над 500 милиона долара и мярката на руската страна може да застраши този износ.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed