29 Март 2024

Вие сте тук

Санкциите срещу Русия ще ударят гръцкия туризъм

07.03.2014

Последствията от санкциите срещу Русия, ако те в крайна сметка бъдат предприети, ще се отразят чувствително върху туризма в Гърция, който винаги е получавал инжекции от големия брой руски туристи през последните годени, смятат гръцките медии.


"Санкции срещу Русия - "инфаркт" в Гърция", пише в заглавие в. "Елефтеротипия, като подчертава, че южната съседка, която сега е ротационен председател на ЕС, е изправена пред трудни решения.


Кризата в Украйна би могла да спъне възходящото развитие на туризма в Гърция, смятат експерти, цитирани от вестниците, които изказват мнения, че евентуална ескалация на напрежението в тази страна би имала негативни последици за международния туристически климат.


Приходите на Гърция от руски туристи за първата половина на миналата година са възлизали на 341 млн. евро. През 2013 г. руските туристи в Гърция са наброявали над един милион, припомнят изданията.


Предупрежденията на европейските лидери за забрана на визите за Русия могат да бъдат пагубни за гръцкия туризъм. Става дума за значим източник на средства за гръцкия туризъм и икономика, тъй като броят на руските туристи от 2009 г. насам, независимо от кризата, непрестанно нараства.


Гръцки медии цитират президента на ЕС Херман ван Ромпой, който казва, че ако Москва не промени позицията спрямо украинските власти, Съюзът ще прекрати преговорите с нея за въвеждане на безвизов режим, за по-широко сътрудничество с Русия и ще проучи възможността да замрази ресурси и да наложи забрани върху пътуванията.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed