02 Май 2024

Вие сте тук

Сандански подписа меморандум с EDEN мрежата в Брюксел

31.10.2012

Заместник-кметът на община Сандански Младен Тимчев представи EDEN (European Destinations of Excellence) дестинация Сандански на годишната среща на мрежата в Брюксел, съобщиха от местнаото Сдружение на хотелиерите,  ресторантьорите и туроператорите.

 

Той подписа меморандумa за разбирателство - Декларация на европейската мрежа на най-добрите дестинации за устойчив туризъм. С подписването на документа Сандански официално пое ангажимент да си сътрудничи с другите EDEN дестинации в мрежата и гарантира постоянен обмен на информация и познания за развитие на устойчив туризъм.

 

Курортният град получи официална покана oт Брюксел и за присъединяване към Асоциация EDEN. В първата част от работната среща участниците бяха запознати с плана за действие на Мрежата EDEN, а във втората част се проведе общо събрание на Асоциацията EDEN, на което бяха отчетени резултатите от работата през изминалата година и набелязани новите цели през следващата.

 

Община Сандански спечели правото да се нарича EDEN дестинация през 2009 година в конкуренция с още 11 EDEN дестинации.  Тогава тя представи проектната идея „Земя целуната от Бог” на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански и партньорството на общината в раздел Акватик туризъм - „Водата извор на живот и благоденствие”, в който бе разработен туристически маршрут „На път за жива вода”. На Балканската среща във Враца през юли тази година Антонио Пецано, представител на Европейската комисия, посочи като най-добър пример за сътрудничество в България инициативата на Сандански и Керкини в Гърция, свързали се именно покрай мрежата на ЕДЕН дестинациите.

 

От учредяването на наградите през 2007г. досега над 100 дестинации от 26 държави участнички са спечелили правото да се наричат EDEN. Днес те вече са със сериозно присъствие във висококонкурентния туристически сектор на Европа. EDEN се стреми да насърчава развитието на модели за устойчив туризъм, като дава видимост на туристически дестинации, които са насочени както към опазването на природната среда и оказването на подкрепа на местните общности, така и към запазването и популяризирането на тяхното културно-историческо наследство.  През изминалите 6 години ЕDEN създадеде платформа за обмен на добри практики на европейско ниво и подпомогна и популяризира сътрудничеството между отличените дестинации, като по този начин насърчаваше други дестинации да възприемат модели за устойчиво развитие на туризма.

 

Какво представляват Мрежата EDEN и Асоциацията EDEN? Мрежата цели установяване и поддържане на връзка между дестинациите EDEN, с националните правителства и агенции (напр. регионалните и национални туристически организации), университетите и подобни международни мрежи, като популяризира и разпространява най-добрите практики в устойчивия туризъм. Непосредствена цел на мрежата през 2011 г. и 2012 г. бе превръщането ѝ в международна асоциация с нестопанска цел с тристепенна структура на управление: общо събрание, ръководен комитет и работни групи. Посредством едноименната мрежа EDEN, асоциацията я надгражда и създава нови възможности за развитие и кандидастване на нейните  членове по партньорски проекти на ЕК свързани с туризма.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed