16 Апр. 2024

Вие сте тук

Само 4 страни в света с пътища по-лоши от българските

19.04.2011

България е определена като страна със средно развитие поред методологията на Световния икономически форум, но по някои показатели се нарежда след Индонезия, Черна Гора и Азербайджан. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форум за конкурентоспособността на българската икономиката, предаде агенция КРОСС.

Световният икономически форум наблюдава 139 страни, а най-добрият показател на България е за участието на жените на пазара на труда. Страната ни е на 35-то място по този фактор.

По качество на пътища България се нарежда на 135-то място, а по качеството на електропреносната мрежа и летищата - на 96-то. България заема 58-ма позиция по качество на здравеопазването, а за образователната система- 85, за ефективността на антимонополното законодателство - 114, съдебна система- 125, наличие на организираната престъпност- 124, иновации- 95.

По отношение на пазара на труда сме сравнително добре - на 58-мо място. Една от основните причини за доброто представяне по този показател са ниските разходи за прекратяване на трудовите отношения. Добре за компаниите и лошо за тези, които ги напускат, коментира Трайков. Друга причина е високият процент на жените, участващи на пазара на труда, което ни отрежда 35-о място. Министърът определи това като "постижение, което никой не може да ни отнеме".

В същото време сме на 67-мо място по качество на висшето образование, на 45-то по достъп до интернет.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed