20 Апр. 2024

Вие сте тук

Само за деца

19.04.2013

Музеен детски кът се създава в АЕК „Етър”

 

В архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ ще бъде създаден музеен Детски кът, който ще работи целогодишно, съобщиха от музея. В него децата ще имат възможност да се запознаят и да се обучат в  различни занаяти и домашни дейности на принципа  „учене чрез опита”, ще се запознаят с народните традиции и занаяти,  които ще ги ангажират в продължение на часове. Детският кът ще бъде разположен на закрито и на открито – в унисон със спецификата на музея.

 

Проектът е предназначен за деца от 4 до 12-годишно възраст. Предвиждат се информационни и визуални материали по всяка тема – инструкции за ръководителя (родителя); помощни илюстрации и указания за децата.

 

Музейните специалисти ще са ангажирани и със специализираните програми, акции и събития, които ще са част от живота в Детския кът.

 

Музейният детски кът ще започне да функционира през летните месеци. Той ще се посещава срещу заплащане. Цената ще бъде достъпна, без почасово ограничение – в рамките на работния ден на музейния кът. Цените ще бъдат обявени и ще се заплащат на касите на музея. Ще бъдат публикувани и в сайта на музея.

 

 

От създаването му до наши дни работата с младите хора е един от най-важните приоритети на музея, поясняват от АЕК „Етър“. От 2010 година чрез проектаПовишаване приходите на българските музеи и подобряване работата им с деца и млади хора“, музеят навлиза в нов етап на привличане  на младите хора за съхраняването на културно-историческото наследство на страната ни.

 

Целите на проекта са съобразени със съвременните тенденции в музейната педагогика, които акцентират върху достъпността и интерактивността на информацията, както и с конкретните желания на младите хора. Важна характеристика на този проект е, че той се фокусира върху индивидуалните участници: деца, доведени от техните родители и др.

           

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed