24 Апр. 2024

Вие сте тук

Самолетните билети може да поскъпнат заради екотакса

13.01.2012

Самолетните билети може да поскъпнат средно с 3% заради екотакса, която влезе в сила в ЕС от 1 януари т.г. Такава е прогнозата на експерти от компанията OAG, световен лидер в авиоинформацията.

Според новия закон за екотаксите, който влезе в сила от 1 януари 2012 г., при полети от и към страни от ЕС самолетите ще се облагат с екотакса.

Специалистите от OAG са пресметнали, че новите правила ще струват на авиационната промишленост 3,5 млрд годишно. А това може да предизвика поскъпване на самолетните билети, смятат те.

Заради новата такса билетите на Delta Airlines от САЩ към Европа вече са поскъпнали с $6. Очаква се да се увеличат и цените за презокеанските полети на авиокомпания Lufthansa.

САЩ, Русия и Китай още през миналата година се обявиха против новия закон. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън през декември 2011 г. се обърна към ЕС с искане за отмяна или поне за отсрочна на новия закон. Подобна позиция изразиха руският премиер Владимир Путин и президентът Дмитрий Медведев. Въпреки недоволството им съдът призна, че законът не нарушава нито принципите на международното право, нито споразумението „Открито небе“.

Въпреки това някои от членовете на Международната организация за гражданска авиация продължават да не признават закона. Конгресът на САЩ вече забрани на американските авиокомпании да плащат данъка, а Пекин заплаши с търговски санкции и отказ да използва самолети на Airbus.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed