26 Апр. 2024

Вие сте тук

Самет Али стана най-добър барман на годината

06.07.2016

Победителят ще представи България на световния финал на Diageo Reserve World Class в Маями

 

Самет Али от ресторант "Космос" стана победител в българското издание на Diageo Reserve World Class - най-престижното състезание за бармани в света. То стартира през 2009 г. и се провежда в у нас за втора поредна година. Над 20 от най-добрите бармани от цялата страна се включиха в съревнованието в края на миналата година и през последните няколко месеца преминаха през три предизвикателства, свързани с различни аспекти от изкуството и техниката на барманството. Финалистите застанаха зад бара още веднъж в PM Club, където се впуснаха в битка за място на световния финал наWorld Class в Маями.

 

Пътят до финала

През януари се състоя първото от трите предизвикателства –„Микро машини“, посветено на микроорганизмите и тяхната роля в съвременната миксология. След него барманите бяха въведени в темата на следващото предизвикателство –„Да пием с мисъл“, вдъхновено от тенденциите към отговорна консумация и коктейли с по-слабо съдържание на алкохол и захар. Темата на третото предизвикателство бе „Плодове и растения“, след което десетимата участници, събрали най-много точки от всички кръгове бяха обявени за официалните финалисти на World Class България 2016 –Александър Симеонов, Димитър Петровски, Ивайла Генчева, Кирил Понев, Костадин Попов, Павел Памукчиев, Самет Али, Станимир Пеев, Стефан Христосков и Цветан Цветанов.

 

Финалът

Големият финал на World Class България 2016 се проведе в РМ Club под зоркия поглед на звездно жури - Макс Ла Рока и Давид Риос, истински знаменитости в света на коктейлната култура. Макс е определян като един от най-креативните и забавни бармани и е носител на титлата World Class Барман на годината в Ирландия за 2010 г., което го води на световния финал на World Class в Атина, където печели заветното 3-то място в света сред 9000 бармани. Той е работил като барман и мениджър в някои от най-добрите барове в света и в момента заема позицията посланик на Diageo Reserve World Class за Западна Европа. Давид Риос пък определя себе си като самоук барман и започва кариерата си като сомелиер в малък ресторант –скромно начало за човека, който през 2013 г. със замах печели световния финал на World Class. Днес той е собственик на бара The Jigger Cocktail в Билбао и е носител на още много престижни национални и международни награди.

В деня преди финала,десетимата финалисти стартираха с вкусов тест и скоростно пазаруване –на всеки от барманите бе отпуснат ограничен бюджет, в рамките на който те трябваше бързо и разумно да си набавят всичко необходимо за приготвянето на два коктейла, с които да впечатлят журито на 30-ти юни в предизвикателството  „Пазарувай с мисъл“. Същинският финал на 30 юни започна още от сутринта с предизвикателството „Авторски коктейл“, в което всеки участник разполагаше със 7 минути да създаде и представи по най-атрактивен начин своя шедьовър. В следващия кръг от финала „Пазарувай с мисъл“ барманите приготвиха напитки с продуктите, които са напазарували предния ден. След всяко едно от тези предизвикателства отпадаха двамата финалисти, събрали най-малко точки. До последното, и безспорно най-зашеметяващо, предизвикателство „Коктейли по часовник“ достигнаха шестимата бармани с най-добър резултат до момента. Всеки от тях имаше точно 6 минути, за да приготви 6 коктейла от световна класа. След изтичането на последната секунда се отчете всяка точка и в 21:30 ч. бе обявен победителят в World Class България 2016 –Самет Али, представител на ресторант Космос. Той ще има огромната гордост и привилегия да представи България на световния финал на World Class в Маями през септември.

Повече за състезанието, финалистите и всичко интересно, свързано с World Class и съвременната коктейлна култура може да проследите на Facebook страницата на World Class: https://www.facebook.com/WorldClassBulgaria/

 

 Diageo Reserve World Class е състезание, което откриваследващото поколение таланти в барманството, които определят последните тенденции в миксологията, и ги представя в най-добрите барове в света. В центъра на инициативата е забележителна световна обучителна програма, както и световно призната платформа, която издига изкуството на барманството на ново ниво и изгражда кариери в индустрията. От началото на състезанието през 2009 г. над 25 000 бармани са били посветени в изкуството на миксологията, използвайки изключителните продукти от колекцията DIAGEO RESERVE.  В партньорство с гуру специалисти, медии, партньори и собственици на барове, DIAGEO RESERVE WORLD CLASS® в световно призната емблема за изтънченост и изисканост на международната коктейлна култура –както сред барманите, така и сред консуматорите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed