20 Апр. 2024

Вие сте тук

Салон на шоколада започна в Лима

07.07.2012

Във великолепно колониално имение в столицата на Перу -Лима, се откри третото издание на Салона на шоколада, предаде Франс прес.

Производители от цялата страна, както и от страни, в които Перу изнася какаовата си продукция - напримерСАЩ и редица европейски държави, участват в изложението. Техните продукти са изложени на 65 щанда. В центъра на изложението обаче погледите събира огромно копие на Мачу Пикчу - античната цитадела на инките - изваяно от шоколад. Така организаторите на Салона на шоколада са съчетали в едно две национални гордости. Мачу Пикчу е част от списъка на природното и културното наследство на ЮНЕСКО. Миналата година правителството на Перу пък обяви перуанското какао за национална гордост.

От съществуващите на планетата осем вида какао шест се отглеждат именно в Перу.

Страната изнася 90 процента от продукцията си и я продава главно на Белгия, Колумбия, Италия и САЩ. Годишно Перу печели от този износ 120 милиона долара, което е истинска манна небесна за страната.


Любопитното е, че жителите на Перу консумират едва по 600 грама шоколад на човек годишно срещу 7 килограма на човек годишно във Франция и 12 килограма на човек годишно в Швейцария, посочват организаторите на Салона на шоколада.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed