25 Апр. 2024

Вие сте тук

Руснаци търсят имоти за ваканционни селища в Гърция

04.07.2012

Инвеститори от Русия търсят големи терени в Гърция, за да построят ваканционни селища за руснаци, съобщи гръцкият вестник "Имерсия". Засилено се търсят имоти по островите Евбея, Закинтос, Крит и областта Етолоакарнания, Западна Гърция.

Представител на гръцка строителна фирма изтъква пред вестника две причини за нарасналия руски интерес: първата била, че руснаците възприемали Гърция като врата за достъп до Европа, а втората се обяснявала с факта, че и руснаците са православни християни, в резултат на което скок бил отбелязал религиозният туризъм. Според него руснаци проявявали интерес към големи терени в Гърция и били склонни да дадат даже половин милион евро, за да се сдобият с тях. Основното им искане било да получат постоянна виза за престой в Гърция и възможност за разходки до Европа.

Вестникът твърди още, че руска браншова камара планира да построи пет хиляди къщи за руснаци.
 
На Халкидическия полуостров руснаци са закупили десетки къщи, чиято цена варирала от 200 хиляди евро до над два милиона евро. Подобни действия руски инвеститори били предприели и по отношение на гръцките острови Миконос и Родос.

Предишни данни показват, че 10 на сто от руските туристи са потенциални купувачи на имоти в Гърция. Това означава, че ако тази година в южната съседка почиват един милион руснаци, както очакват гръцките туроператори, тогава би трябвало да се очаква сто хиляди от тях да закупят имоти.
Преди време гръцкото издание "Имерисия" писа, че Гърция може да се присъедини към групата от страните със специализиран режим за привличане на богати инвеститори в имоти чрез издаване на имигрантски визи и че вътрешното министерство на страната смята да промени ситуацията на пазара на имоти.

Плановете предвиждат автоматичното издаване на визи на граждани извън Европейския съюз, които инвестират "значителни суми" в имоти в Гърция, основно в къщи, вили и други ваканционни имоти.

Заради кризата цените на имотите в Гърция паднаха значително през последните месеци, което привлече вниманието на редица чуждестранни купувачи и най-вече от Русия.

Броят на руските туристи в Гърция не престава да се покачва. През 2012 г. се очакват повече от миилон руснаци да посетят страната, в сравнение със 750 хиляди през 2011 г. и 360 хиляди през 2010 г. А за 2013 г. прогнозата е броят им да надхвърли 1,6 млн. души.


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed