18 Апр. 2024

Вие сте тук

Руски туроператори очакват почивката в Гърция да поскъпне до 10%

01.10.2015

Отмяната на данъчните облекчения и повишаването на ставките на ДДС за хотелите на гръцките островни ще доведе до ръст на цените за почивка в страната. Това прогнозира Асоциацията на руските туроператори (АТОР), позовавайки се на експерти от туристическия бранш, съобщи ТАСС.


Гръцкото финансово министерство обяви наскоро, че от 1 октомври данъчните ставки при продажбите, валидни за останалата част от страната, ще се прилагат за островите Родос, Санторини, Миконос, Наксос, Парос и Скиатос. Другите острови, които ще последват примера им, ще бъдат обявени на 1 юни 2016 г. и на 1 януари 2017 г.


Промените в данъчната система влизат в сила от октомври в Гърция с цел прилагане на исканите от кредиторите мерки, които ще засегнат над шест милиона данъкоплатци в страната.


Представители на руските туроператори очакват цените на туристическите пакети да скочат средно със 7 до 10 процента.
Очаква се ДДС за гръцките острови да бъде увеличен с 30%. Така данъчните ставки, които важат до 30 септември в много от островите в Егейско море, ще бъдат изравнени с тези в континенталната част на страната. Според плановете през юни 2016 г. ще има нов списък с острови, където ще се въведе данъчната промяна. От 1 януари 2017 г. нито един остров в Егейско море няма да се ползва с данъчни облекчения.


От началото на октомври се увеличава данък добавена стойност за хотелските комплекси, като ще скочи от 6% на 13%.
Това е част от 120-те мерки, за които се споразумяха гръцкото правителство и международните кредитори в замяна на 3-годишна спасителна програма от 86 милиарда евро за страната.


Островите Миконос, Санторини и Родос са едни от най-популярните туристически дестинации на Гърция. Досега островите, много от които нямат летища, и морските им връзки с останалата част от страната не са особено силни през зимата, се ползваха с 30% данъчна отстъпка върху продажбите. Атина настоява само най-отдалечените гръцки острови да запазят преференциите.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed