29 Март 2024

Вие сте тук

Руските чартъри за Турция се възобновяват на 7 юли?

05.07.2016

Чартърните полети от Русия за Турция, които бяха прекъснати заради проблемите между двете страни, ще бъдат подновени от 7 юли след настъпилото подобрение в двустранните отношения, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на Ройтерс.


Искане за общо 17 чартърни полета от Русия за Турция за 7 юли бе одобрено, посочи Турската главна дирекция за гражданска авиация в съобщение в Туитър. Дирекцията одобрява всички полети по график и чартърни полети до Турция, както и полети през турското въздушно постранство.


Руският президент Владимир Путин официално отмени ограниченията за посещения на руски туристи в Турция след възстановяването на връзките с Анкара, които рязко се влошиха след свалянето през ноември от турски изтрелитеби на руски бомбардировач.


Путин подписа на 30 юни указ за отмяна на забраната за продажба на пакети за почивки в Турция и нареди на правителството да дада разрешение за подновяване на чартърните полети до Турция.

 

Първоначално руските туроператори прогнозираха, че ще им е необходим един месец, за да възобновят чартърните полети.


Турският туристически сектор се надява да се възползва от редица дипломатически стъпки за подобряване на отношенията с Израел и Русия, след като броят на посещенията на чужди туристи в страната намаля до рекордно ниско равнище.
През май бе регистриран рязък спад в посещенията на чужди турсти, основно от Русия и западните страни, на фона на проблемите в отношенията с Русия и нарастващите безпокойства за сигурността в Турция.


През май броят на руските туристи, посещаващи Турция, намаля с около 92 процента в сравнение със същия месец на 2015 г. Броят на германските туристи намаля с 31,5 процента, а на туристите от Великобритания - с около 29,4 процента.
Броят на чуждите туристи, посещаващи Турция, отбеляза спад от 22,9 процента за първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2015 г.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed