29 Март 2024

Вие сте тук

Румънската "Карпатеър" обяви фалит

27.01.2014

Авиокомпанията Карпатеър, основана от молдовския милионер Николае Патров през 2000 г. и единствената авиокомпания в Румъния с изцяло частен капитал, обяви неплатежоспособност на 23 януари с намерението да последва процес на юридическа реорганизация, съобщи вестник "Адевърул".


Причините за това решение са свързани основно със съдебни спорове с летището в Тимишоара във връзка с антиконкурентни действия, разследвани в момента от Европейската комисия и от властите в Румъния, довели до щети в размер над 30 милиона евро, посочва в съобщение "Карпатеър".


По време на процеса на реорганизация компанията ще продължи нормалната си търговска дейност. Същевременно "Карпатеър" намали съществено дейността си от началото на тази година като запази само печелившите полети. Компанията спря до края на март полетите си от летищата в Тимишоара, Бакъу и Крайова в Румъния и осъществява само полети от летището в Кишинев, съответно до Венеция и Лондон.


През 2012 г. Карпатеър имаше оборот от 245 милиона леи (55,6 милиона евро) и загуби от 36 милиона леи (8,1 милиона евро) при 412 служители, според данни на министерството на финансите. Спрямо 2011 г. оборотът е намалял със 17%, а загубите са се увеличили четворно. Компанията не е отчитала печалба от 2007 г., когато постигна нетна печалба от 1,4 милиона леи (318 000 евро).
"Карпатеър" превърна летището в Тимишоара в основен възел на своята дейност, като инвестира около 50 милиона евро в продължение на 12 години във въздушните линии, във фабрика за ремонт на самолети, школа за обучение на пилоти и т.н.

 

Компанията извършване над 380 седмични полета от летище Тимишоара до различни дестинации, осигуряваше над 50% от приходите на летището (3,5 милиона евро годишно) и над 500 висококвалифицирани работни места в "Карпаетеър" и още 300 други в обслужващите единици.


Според представители на "Карпатеър" проблемите с летището в Тимишоара започнали, когато в края на 2008 г. ръководството на летището решило да облагодетелства полетите на оператора "Уизеър", прибягвайки до "дискриминиращи" търговски практики. Тарифите на летището станали пет пъти по-високи за "Карпатеър" спрямо основния му конкурент, а голяма част от трафика на компанията бил трансфериран "чрез незаконни и антиконкурентни средства" към Уизеър, твърдят представители на компанията.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed