26 Апр. 2024

Вие сте тук

Румъния продава 20% от "Таром"

25.08.2011

Румънското правителство одобри продажбата на пакет акции, представляващи 20 процента от дружествения капитал на националната авиокомпания Таром, съобщи електронното издание на вестник "Евениментул зилей".

На заседание вчера кабинетът одобри продажбата на борсата на 20 процента от акциите на Таром съгласно ангажиментите, поети към международните финансови институции.

"Министерството на транспорта и инфраструктурата беше упълномощено да предприеме необходимите мерки за прилагането на стратегията за приватизация на дружеството и продажбата на пакет акции чрез вторична публична оферта на Фондовата борса в Букурещ", е посочено в правителственото съобщение, цитирано от изданието.

Румънското министерство на транспорта притежава 96,95 процента от акциите на Таром, отбелязва Франс прес. Компанията оперира основно в Европа, която представлява 64 процента от дейността й. Таром разполага с въздушен флот от 26 самолета, сред които Еърбъс А-310 и Боинг 737, купени в рамките на програма за модернизация, стартирана през 1992 г.

Броят на транспортираните пасажери от Таром нарасна с 23,6 процента през 2010 г., достигайки 2, 191 милиона души спрямо 1,771 милиона души през 2009 г.

Компанията е регистрирала оборот от 218,2 милиона евро и нетна загуба от 78,98 милиона евро през финансовата 2010 г.

Според източници, цитирани от Медиафакс, премиерът Емил Бок е поискал срокът за продажбата на акциите на Таром да бъде определен от правителството, за да се избегне неуспехът с продажбата на борсата на близо 10 процента от петролната компания Петром.

Румънската държава не успя да продаде на борсата през юли 9,84 процента от акциите си в петролната и газова компания Петром, чийто мажоритарен собственик е австрийската О Ем Ви (OMV), и обяви, че ще представи нова оферта в подходящ момент.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed