18 Май 2024

Вие сте тук

Румъния няма да намалява таксите за преминаване на Дунав мост

04.01.2012

Румъния няма да намали таксата за преминаване на превозни средства по моста между Гюргево и Русе, въпреки решението на българското правителство за едностранно намаляване на тарифата, съобщава Медиафакс. Мотивът на румънските власти е, че имат нужда от парите, получени от този източник.

Решението на румънските власти да запазят таксата на настоящото й ниво е посочено в официален правителствен документ от края на миналата година, точно в периода, когато българският финансов министър Симеон Дянков обяви след посещение в Румъния, че е получил уверения, че властите в Букурещ се готвят да намалят на свой ред таксата за преминаване по моста, отбелязва Медиафакс.

През лятото на миналата година българското правителство намали едностранно таксата за леки автомобили, които пресичат моста от Русе към Гюргево, от 6 на 2 евро. Таксата в обратната посока - от Русе към Гюргево, определена от Румъния, обаче остана непроменена - 6 евро.

В цитирания документ се посочва, че румънските власти не възнамеряват да намалят таксата в скоро време, тъй като Националната компания за магистрали и национални пътища има нужда от тези приходи, които се използват за финансиране на строителни работи, модернизиране и ремонти на националните пътища.

Мостът между Русе и Гюргево е единственият мост над река Дунав между България и Румъния и ежедневно е пресичан от около 900 превозни средства, припомня агенцията.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed