18 Май 2024

Вие сте тук

Румъния иска да се възползва от отлива на туристи от съседни балкански държави

14.06.2012

Румънският туризъм има "неподозиран" шанс да се възползва от преориентирането на туристите в контекста на гръцката икономическа криза. Това заяви, цитиран от вестник "Евениментул зилей", председателят на румънската Федерация на предприемачите в туризма и услугите Дан Матей Агатон.


Освен проблемите на гърците Агатон определя и увеличаването на цените на туристическите оферти в Турция като потенциално предимство за Румъния.
"От нишата, създадена от социално-икономическата нестабилност в Гърция от една страна, и увеличаването на тарифите на туристическите пакети в Турция от друга, могат да се възплозват в европейски план две страни - Румъния и България", казва представителят на федерацията.

 

Цел за румънските хотелиери могат да бъдат германските туристи, които тази година са се отправили в по-малък брой към България, като за тази цел трябва да се направят някои промени в системата, посочва той.



"Системата ол-инклузив трябва да бъде генерализирана на румънския пазар с уточнението, че стандартите, които чуждестранните туристи очакват, са високи. Местните оператори трябва да могат да предложат качеството на гръцкия или турския ол-инклузив на атрактивни цени, ако искат да привлекат към Румъния европейски туристи, които т ърсят алтернатива на гръцкото или турското крайбрежие", подчерта председателят на федерацията.

 

Агатон, който е бивш министър на туризма, смята, че правителството също трябва да се намеси в този процес. "Задължително е намерението за привличане на туристите, които ще заобиколят Гърция или Турция тази година, да стигне и до ресорното министерство, което трябва да вземе няколко важни решения по отношение на данъчните облекчения за хотелиерите. При настоящите високи такси румънските хотелиери няма да могат да бъдат конкурентно способни на европейския пазар що се отнася до ценовите оферти", подчерта той.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed