28 Апр. 2024

Вие сте тук

"Ромъния либера": Румънците излязоха от кризата и отново започнаха да пътуват

15.06.2011

Турция, Гърция, Испания и България са най-търсените дестинации

Излизането от рецесията вече се усеща от румънците, които се върнаха към навиците си отпреди кризата и започнаха отново да пътуват, пише днес в. "Ромъния либера".

Туроператорите казват, че първите сигнали за излизане от икономическата криза са налице, но за съжаление ефектът от това е намаляването на броя на туристите на румънското крайбрежие. Вчера официално завърши програмата "Крайбрежие за всички", в рамките на която се предлагаха пакети на по-ниски цени за почивка на румънското черноморие. Представителите на Националната асоциация на туристическите агенции (НАТА) стигнаха до извода, че румънското крайбрежие губи привлекателността си, пише вестникът.

"Продажбите бяха с 20 процента по-слаби от миналата година, за целия период, не само по програмата "Крайбрежие за всички", обяви председателката на НАТА Корина Мартин.

Обяснението дават туроператорите, които казват, че е нараснало търсенето на дестинации зад граница. "Търсенето на почивки в чужбина нарасна с 25-30%. Това е сигнал, че румънците започват да се възстановяват от кризата, но започнаха да се връщат и към навиците си отпреди нея, тоест пътувания в чужбина", заяви още Корина Мартин. Най-търсената в момента дестинация е Турция, следвана от Гърция, Испания и България. Разумните цени и високото качество на услугите са козовете на тези държави в привличането на румънските туристи.

Основното предимство на румънското черноморие е географската близост, но то не може да бъде използвано на практика заради липсата на магистрали. От западна Румъния се стига по-лесно например до хърватското крайбрежие, отколкото до румънското, отбелязва Корина Мартин.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed