Българите се отказват от евтиния ол-инклузив, румънците го насърчават, пише днес вестник "Ромъния либера".
Срещу стотици хотели в България бяха подадени оплаквания за лошо качество на услугите от типа ол-инклузив, а Агенцията по безопасност на храните в България предложи наскоро туристическите оферти от този тип да се предлагат само от хотелите с 4 и 5 звезди, посочва изданието.
Вестникът отбелязва, че инициативата за ограничаване на ол-инклузив услугите само в рамките на луксозните хотели е подкрепена от българското правителство, след като беше сигнализирано за редица несъответствия между капацитета за настаняване и този за обслужване в ресторантите.
Редица туристи, включително и от Румъния, са се оплакали, че менютата са еднообразни, а сервираните напитки - с лошо качество.
Само през лятото на 2011 г. над 300 хотела са били глобени за това, че са сервирали храна с ниско качество в пакетите ол-инклузив, посочва изданието. "Ромъния либера" цитира директора на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, който казва, че друг проблем е липсата на достатъчен капацитет на ресторантите. Има хотели с хиляда легла, а ресторантите им могат да обслужат едва 30 души, казва Войнов.
Обратно на южните си съседи, румънските хотелиери тази година са решили да въведат услуги ол-инклузив в редица хотели в черноморските курорти Мамая, Сатурн, Венус, Ефорие Суд и Жупитер, включително в хотели с три звезди. В рамките на пакета те осигуряват три хранения на ден при режим "шведска маса", напитки, безплатен достъп до басейн, шезлонг и чадър на плажа и места за игра за децата. Тарифите за пакети с пет нощувки започват от 895 леи (еврото се разменя за 4,46 леи) на човек в хотелите с пет звезди и стигат до 795 леи и 696 леи при хотелите